Terug naar het overzicht

Hoe kies je tussen zoveel studies?

Zit je net in de bovenbouw, krijg je ineens iets nieuws op je bord: studiekeuze. Je definitieve keuze lijkt misschien nog ver weg, maar door er vroeg mee bezig te zijn, voorkom je studiekeuzestress in je examenjaar. Hoe kies je uit die hoeveelheid studies?

Om dit proces meteen samen te vatten: bij het kiezen van een opleiding draait het om filterenVan die duizend bacheloropleidingen wil je er namelijk maar eentje hebbenDat lukt alleen goed als je er steeds wat afhaalt. En als jij weet wie jij zelf bent en wat jij wilt.  

  • Bekijk wat je interesses zijn en waarom 

Een van de waardevolle tips van Lara: maak een lijstje, waarop je je interesses schrijftMaak daarnaast ook een lijst met dingen die je niet leuk vindt. Als je bijvoorbeeld houdt van een praatje maken, zijn studies met veel sociaal contact misschien iets voor jou. Heb je de pest aan huiswerk maken, omdat je niet de hele dag in de boeken wilt zitten? Kijk dan vooral naar opleidingen met veel praktijk.  

  • Kijk waar je goed in bent 

De volgende stap is je interesses combineren met je talenten; waar ben jij goed in?  

Als je goed bent in wiskundige vraagstukken oplossen, zou je kunnen kijken naar de studie Informatica. Zo kun je bij al je favoriete vakken studies zoeken.   

  • Onderzoek welk sector je leuk lijkt 

Er zijn verschillende sectorendenk aan de zorg, techniek, horeca en rechtOm uit te vinden welke sector bij jou past, kun je kijken naar leuke schoolvakken. Ben jij van de wiskunde en de natuurkunde? Neem dan een kijkje bij de technische studies. Hou je van biologie? Kijk dan bij gezondheid en zorg 

  • Zie jij je later in die sector werken?   

Je kunt je proberen voor te stellen hoe jij later in die sector werkt. Zie jij jezelf dit werk iedere dag doen? Wil je bijvoorbeeld niet te veel verantwoordelijkheid dragen? Dan zijn studies als Geneeskunde of Management misschien wat minder passend.  

  • Meld je alvast aan voor open dagen 

Beter te vroeg dan te laatDoor naar open dagen te gaan, kom je te weten of een bepaalde opleiding iets voor je is. Informatie op de website geeft nooit zo’n goed beeld als voorlichting ter plekkeBovendien kun je je vragen stellen aan docenten en studenten. Vergeet ook zeker niet om later in het keuzeproces een keertje proef te studeren of mee te lopen met een student.   

  • Vraag aan je familie en vrienden wat zij vinden 

Je familie heeft misschien al een idee wat jij zou kunnen studeren. Zij kennen jou goed en zien misschien dingen die jij niet ziet. Dat wil niet zeggen dat ouders het altijd goed zien. Denk er daarom zelf ook goed over na. Vraag vooral ook enkele goede vrienden of een leuke docent om hun mening.   

  • Doe studiekeuzetesten van Qompas 

De testen op Qompas zijn een goede manier om een studiekeuze te maken. Je komt er geleidelijk achter hoe jij bent, wat je wilt, goed kunt en welke studies daarbij passen. Neem er de tijd voor. Het gaat om jouw toekomst.  

 

Wat je vooral niet moet doen:  

  • Te snel een beslissing nemen 

Geduld is het allerbelangrijkste bij je studiekeuze. Ga niet opeens voor Rechten omdat iemand in je omgeving dat ook doet. Baseer je keuze niet op een enkel kenmerk van de opleiding. Alleen International Business Administration studeren omdat je daarna veel geld verdient, gaat je niet gelukkig makenKlik hier voor wat je kunt doen als je meerdere studies leuk vindt  

  • Een opleiding kiezen zonder voorlichting te hebben gekregen 

Naast geduld is voorlichting erg belangrijk. Door open dagenproefstuderen en meeloopdagen ervaar je hoe het is om een student te zijn en krijg je veel meer informatie. Veel scholieren komen er pas na een voorlichtingsdag achter dat de opleiding van hun keuze totaal anders is dan verwacht.    

  • Alles uitstellen tot op het laatste moment 

Begin op tijd met je te oriënteren! Kiezen is een proces, niet alleen maar een besluit. Er zijn veel studenten die een verkeerde keuze maken en tijdens hun studie uitvallen. Dat is kostbaar en jammer.   


Succes! 
 

Door: Gaby Liao (6vwo)

undefined