Terug naar het overzicht

Waarom wel of niet kiezen voor Geneeskunde

Geneeskunde is al jarenlang de populairste studie, maar waarom is het zo populair? Hebben scholieren teveel naar spannende ziekenhuisseries gekeken? Klopt het beeld dat ze van deze studie hebben wel? Lees hier alles wat je moet weten en welke alternatieven er zijn voor het geval je niet wordt ingeloot.

Waarom is de opleiding geneeskunde zo populair?

Met Geneeskunde ga jij later bakken met geld verdienen. Je kunt alleen pas tegen je 30e aan de slag, omdat je dan eindelijk klaar bent met je studie. Je krijgt veel status en aanzien als medisch specialist. Je baan is afwisselend en spannend.

Klopt dit beeld wel?

Misschien is dokter worden van kinds af aan jouw droom of hebben series als Grey’s Anatomy jou over de streep getrokken. Helaas hebben zo´n 10.500 aankomend studenten hetzelfde idee. De concurrentie voor een plek op de opleiding is groot. Lukt het jou, dan ga je na 6 tot 12 jaar studeren zeker goed verdienen. Met de status van witte jassen zit het goed. Bereid je voor op werkweken van 70 uur.

Waar moet je aan denken bij de studie Geneeskunde

De eerste jaren ben je vooral bezig met de theorie. Vanaf je 3e jaar beginnen de coschappen. Dan draai je als coassistent mee in het ziekenhuis. Voor de specialisatierichtingen zijn maar een klein aantal plekken beschikbaar. Er is dus veel concurrentie.

Bij andere wo-bachelors mag na drie jaar de vlag uit, waarna misschien een master volgt. Een basisarts studeert in principe na 6 jaar af, terwijl een neurochirurg er nog 6 jaar langer over doet.

Is het beroep medisch specialist werkelijk zo leuk?

Koffie is de beste vriend van geneeskundestudenten en toekomstige artsen. Veel en lang studeren, ook als je eenmaal arts bent maak je lange dagen. Veel vrije tijd heb je dus niet. Ook tijdens je coschappen heb je vaak geen tijd voor een bijbaan. Geneeskunde moet echt je grote passie zijn om de studie en het latere werk vol te houden.

Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt?

Als geneeskundestudent kun je extreem veel kanten op. Je kunt aan de slag als huisarts, hartchirurg, oogarts, cardioloog of kinderarts. Te veel beroepen om op te noemen. De baankans voor medici is goed. Ongeveer de helft van de afgestudeerden wordt huisarts en bijna een derde medisch specialist. 

Wat zijn alternatieven?

Geneeskunde is een numerus fixusstudie. Dat houdt in dat maar een deel van de ingeschreven studenten wordt toegelaten bij de opleiding. Alternatieven zijn: Biomedische Wetenschappen; oorzaken van ziektes en hoe je die kunt behandelen, zijn belangrijke onderdelen. Biofarmaceutische wetenschappen; bij deze studie leer je alles over het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Je kijkt ook naar de oorzaken van ziektes en de effecten van geneesmiddelen. Bij studies als Gezondheidswetenschappen of European Public Health kijk je naar maatschappelijke vraagstukken die actueel zijn binnen de gezondheidszorg en houd je je bezig met het voorkomen van ziekten. Bij Zorg, Gezondheid & Samenleving leer je wat gezondheid en ziekte is en hoe wij de gezondheidszorg voor mensen en dieren ook in de toekomst goed kunnen organiseren.