Terug naar het overzicht
Rechten studeren? Goede baankans, maar je zit veel met je neus in de (wet)boeken
Rechtsgeleerdheid is een populaire studie. Veel scholieren willen advocaat worden. Maar klopt het beeld dat zij van de studie hebben wel? Hoe zit het echt en welke alternatieven zijn er?
Waarom is de opleiding Rechtsgeleerdheid zo populair?
Series en films waarin advocaten een glansrol spelen zijn superpopulair. Neem bijvoorbeeld de serie ‘Suits’. Een spannende wereld, met veel spectaculaire pleidooien van advocaten, veel rijkdom en interessante rechtszaken.
Klopt dit beeld wel?
De series die we kijken zijn vaak Amerikaans. In Amerika hanteren ze een ander systeem dan in Nederland. Daar hebben ze een jury, een groep burgers met verschillende achtergronden en niveaus. Zij bepalen het oordeel van de rechtszaak. De advocaat speelt dus op de mens. Zij overtuigen met mooie verhalen, verdraaien woorden en manipuleren met emoties. Het is spel en show. Ook derdejaarsstudent Lieke Zemann (20), had hier een totaal ander beeld bij. "Er is veel meer dan alleen strafrecht, wat je vaak in series voorbij ziet komen. Daar moest ik heel erg aan wennen, maar ik vind het ook fijn dat ik binnen mijn studie meerdere kanten op kan."
Waar moet je aan denken bij de studie Rechten?
De studie is best pittig en soms ook wel echt saai. Wetten en jurisprudentie zijn behoorlijk droog, maar je leert bijvoorbeeld ook hoe je met bepaalde wetten moet werken en waarom bepaalde wetten er zijn. Het is even doorbijten, want ben je afgestudeerd? Dan begin je als 'advocaat stagair'. Het vergt dus wat late avondjes en een paar jaar hard werken als jij het tot 'partner' of rechter wilt schoppen.
Is het beroep advocaat werkelijk zo leuk?
Wat minder aan bod komt in series is de bult aan administratie die bij het vak komt kijken. Je ziet niet de dagen waarop de hoofdpersonages van zonsopgang tot 4 uur s ’nachts met hun neus in de dossiers zitten op zoek naar die naald in de hooiberg. Ofwel: het zoeken naar argumenten waardoor jij gelijk krijgt. Als advocaat besteed je meer tijd op kantoor dan in de rechtszaal.
Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt?
De baankans is goed, maar niet iedereen vindt een baan in zijn vakgebied. 74 procent van de afgestudeerde masters heeft na anderhalf jaar een baan op het niveau van de master. 26 procent gaat als jurist aan de slag en 24 procent als advocaat.
Alternatieven
Bedenk eerst wat je zo aantrekt aan de studie of het beroep. Wil je mensen graag een verhaal verkopen of wil je juist mensen helpen of ben je vooral geboeid door de theorie? Mogelijke alternatieven zijn: Marketing Management, Bedrijfskunde of Bestuurskunde. Heb je meer interesse in de menselijke kant, probeer dan sociale studies, als Psychologie of Sociologie. Vind je vooral de theorie rondom rechten boeiend? Denk dan ook eens aan Fiscaal recht, European Law, Global Law, Internationale Betrekkingen, Internationaal en Europees Recht of Politicologie.