Terug naar het overzicht

Handige tips tegen stress voor toetsen

Of het nou examens zijn of een normale toets, het komt altijd ongelegen en je hebt altijd te weinig tijd. Lees de tips zodat jij de volgende keer beter bent voorbereid.  

1. Begin op tijd 

Cliché, maar waar. Op tijd beginnen met leren zorgt voor een stuk minder stress. Je hoeft echt niet weken van tevoren te beginnen met blokken, maar je aantekeningen eens rustig doorlezen, helpt al.Je hebt de lesstof dan al een keer gezien, waardoor het leren makkelijker gaat.  

2. Neem op tijd pauze 

Aan één stuk door blokken heeft geen zin, dus wees niet te streng voor jezelf en neem regelmatig een pauze. Maak buiten een wandeling of doe desnoods een keer de afwas. Zo maak je je hoofd leeg en kun je daarna met een frisse blik weer verdergaan. Je zit al lang genoeg achter je bureau.  

3. Weet wat je moet kennen 

Weet wat er van je wordt verwacht. Je weet dan in ieder geval waar je aandacht aan moet geven. Twijfel je alsnog ergens over? Wees dan niet bang om je klasgenoten om hulp te vragen, want jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje.  

4. Stel prioriteiten 

Stel jezelf de vraag wat noodzakelijk is om vandaag te doen en wat eventueel later kan. Door daar iedere dag over na te denken, voorkom je onnodige chaos tijdens het studeren. Zo weet jij precies wat er elke dag moet gebeuren. 

5. Wees niet te perfectionistisch 

Je hoeft geen tien te halen, toch? Houd dat in je achterhoofd. Goede cijfers zijn mooi meegenomen natuurlijk, maar wees niet te streng voor jezelf. Wedden dat je op deze manier een stuk relaxter met studeren bezig bent! 

6. Leer niet de hele nacht door 

Logisch dat je de dag voor je toets je tijd goed wilt besteden, maar overdrijf niet. Tot diep in de nacht studeren, is meestal geen goed idee. Het is beter om voldoende slaap te pakken en fris en fruitig je tentamen te maken. Geef toe, om vier uur in de nacht gebeuren er geen wonderen meer.  

7. Wees op tijd  

Lees in de ochtend nog even iets door en zorg dat je op tijd op school bent. Je moeten haasten geeft onnodige stress.   

Succes! Je kunt het!  

 

(Door Romee van der Heiden)