De Universiteit voor Humanistiek is gestoeld op de filosofische traditie van het humanisme. Dat betekent dat we altijd uitgaan van de menselijkheid, en dat er veel aandacht is voor het begrijpen van mensen. Daarom krijg je, naast theoretische vakken in psychologie, sociologie en filosofie, ook praktijkvakken zoals gespreksvoering en reflectievaardigheid. De persoonlijke ontwikkeling en de wetenschappelijke kennis maken dat Humanistiekstudenten zich ontplooien tot kritische, creatieve denkers, die de wereld altijd op een nieuwe manier weten te benaderen.

Je gaat studeren aan een kleine universiteit in een historisch grachtenpand in het centrum van Utrecht, op steenworp van de Dom. Elk jaar starten zo'n 100 bachelorstudenten, wat betekent dat iedereen elkaar kent, je persoonlijk contact hebt met je docenten en de sfeer prettig en kleinschalig is.

In de Nationale Studenten Enquête waarderen studenten de studie bovengemiddeld. Op 12 van de 17 thema's waarderen zij Humanistiek beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde van alle universiteiten.