Wat zijn de gevolgen van polarisatie in de samenleving? Hoe verklaren en bestrijden we institutioneel racisme? Wat doen sociale media met het welzijn van mensen? In de bachelor Humanistiek draait alles om mensen en hoe zij het leven en de wereld ervaren. Je leert kijken naar complexe maatschappelijke vragen waarvoor niet meteen een pasklaar antwoord is.

Humanistiek is een wetenschappelijke benadering die filosofie, sociologie, psychologie en geschiedenis combineert. Je bestudeert morele en maatschappelijke vraagstukken met behulp van deze wetenschappelijke disciplines en probeert te begrijpen wat mensen bezighoudt.

Theorie én praktijk

Je wordt geen wetenschapper die de wereld op afstand beschouwt. Tijdens de studie pas je de kennis ook toe in de praktijk, bijvoorbeeld door samen met andere studenten onderzoek te doen bij een publieke organisatie. Je krijgt ook les in professionele vaardigheden, zoals gespreksvoering en reflectievaardigheden. Zo ontwikkel je je tot een kritische, creatieve denker en goede gesprekspartner.

Nieuwsgierig geworden?

Lees meer over de opleiding, vraag een brochure aan of stel je vraag direct aan een student.

Je gaat studeren aan een kleine universiteit in een historisch grachtenpand in het centrum van Utrecht, op steenworp van de Dom. Elk jaar starten zo'n 100 bachelorstudenten, wat betekent dat iedereen elkaar kent, je persoonlijk contact hebt met je docenten en de sfeer prettig en kleinschalig is.

In de Nationale Studenten Enquête waarderen studenten de studie bovengemiddeld. Op 12 van de 17 thema's waarderen zij Humanistiek beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde van alle universiteiten.