Wo
Voltijd Deeltijd
36 maanden

Kunstwetenschappen

Kunst verrijkt je wereld, het kan je verassen of emotioneren. De opleiding kunstwetenschappen maakt van jou een volwaardig kunstprofessional. Tijdens de opleiding komen alle westerse vormen van beeldende kunst van de middeleeuwen, nieuwe tijd en nieuwste tijd aan bod. De opleiding zet zich sterk in op visuele geletterdheid ('kunnen zien') op kunstwetenschappelijke expertise ('kunnen analyseren') en op de competentie om beide te verwoorden.

Jij wilt de opleiding kunswetenschappen volgen omdat:

  • Je nieuwsgierig bent.
  • Je een sterk visueel geheugen hebt.
  • Je observeert en graag goed kijkt ('de kunst van het kijken').
  • Je wilt weten wat er achter een kunstwerk schuilt.
  • Je geprikkeld wordt door de rol die kunst kan spelen in de maatschappij.

Wist je dat

  • Je sterke wetenschappelijke kennis op doet, je bestudeert niet alleen het kunstobject maar plaatst het ook in een brede cultuurhistorische context.
  • Je uitgebreide kennis op gaat doen in het werkveld.
  • Je regelmatig de kans krijgt om tentoonstellingen te bezoeken in binnen en buitenland.

Deze opleiding is te volgen in Leuven. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding kunstwetenschappen.

Let op: Om deze opleiding te studeren is het vanuit de KU Leuven niet vereist om Frans te kennen of te spreken.

In de bachelor in de kunstwetenschappen verwerf je een diepgaand inzicht in alle westerse kunstvormen van de middeleeuwen, de nieuwe tijd en de nieuwste tijd: van beeldhouw-, schilder- en miniatuurkunst over wandtapijt-, meubelkunst tot architectuur, fotografie, design en nieuwe media. Je wordt getraind in visuele geletterdheid (‘kunnen zien’) en kunstwetenschappelijke expertise (‘kunnen analyseren’). Je leert je observaties en analyses vlot schriftelijk en mondeling verwoorden. Je methodologische kennis pas je toe in je eigen kunsthistorisch onderzoek. Je kunstwetenschappelijke programma wordt aangevuld met historische, literaire en filosofische opleidingsonderdelen. Die bieden je een ruim kader om kunstwerken te duiden in hun tijd en maatschappij.