Wo
Voltijd Deeltijd
36 maanden

Belasting betalen, het is een van de twee zekerheden in het leven. De nationale en internationale wetgeving is complex. En dus is er altijd vraag naar goed opgeleide Leidse juristen. Jij kan met jouw kennis overheid, bedrijven en particulieren adviseren. Is dit iets voor jou? Maak dan kennis met de opleiding Fiscaal recht in Leiden.

Waarom Fiscaal recht studeren?

Fiscaal recht is maatschappelijk relevant. Iedereen heeft met belastingen te maken. Omdat veel wetten moeilijk te begrijpen zijn, vragen particulieren en ondernemers vaak aan een deskundige wat de fiscale gevolgen zijn van bepaalde acties. Als een Nederlands bedrijf een Duits filiaal opent, welk land mag dan belasting heffen? Wat zijn de fiscale gevolgen van het kopen van een tweede huis? Als fiscaal jurist weet jij de antwoorden. Fiscaal recht is een vakgebied dat midden in de maatschappij staat, continu in beweging is en vaak Europese of nog wijdere internationale dimensies heeft.

Hoe ziet de studie Fiscaal recht eruit?

In het eerste jaar krijg je direct het overzicht door inleidende vakken van alle rechtsgebieden. In het tweede jaar ga je echt aan de gang met je specialisatie. De bacheloropleiding Fiscaal recht biedt dan naast algemene vakken enkele fiscaal juridische onderdelen, zoals de vakken Inleiding Belastingrecht en Fiscaal en financieel-economisch strafrecht. In het derde jaar ga je met je specialisatie de diepte in. Een derdejaars student Fiscaal recht krijgt vooral fiscale vakken, zoals Directe belastingen, BTW, Openbare financiën, en Internationaal en Europees belastingrecht. In het derde jaar is er ook vrije keuzeruimte die je naar eigen inzicht kunt invullen: in het buitenland studeren, stage lopen, of je verder verdiepen met verschillende keuzevakken.

Waarom Fiscaal recht aan de Universiteit Leiden?

  • Je krijgt niet alleen brede theoretische kennis, maar in Leiden besteden we ook veel aandacht aan de dynamische en complexe praktijk.
  • Je kunt de opleiding Fiscaal recht uitbreiden met keuzevakken en stages, bijvoorbeeld ook met een vreemde taal: alles in de richting waar jouw interesse naar uitgaat.
  • Na je bachelor heb je direct toegang tot een verdiepende of verbredende master, waarbij ons internationale netwerk jou de kans geeft nog meer ervaring op te doen.

Past Fiscaal recht bij jou?

Houd jij ervan om complexe juridische puzzels op te lossen? Vind je het leuk om problemen te analyseren? Dan is de opleiding Fiscaal Recht iets voor jou. Zeker als je ook gaat voor inhoud en gevoel hebt voor taal. Het niveau in Leiden ligt behoorlijk hoog, en daarmee ook het eindresultaat: je krijgt de beste fiscale bagage mee.

Waar werkt een fiscaal jurist?

Als afgestudeerde Leidse fiscalist heb je goede arbeidsperspectieven. Het werkveld is net zo veelzijdig als het vakgebied. Door de combinatie van vakkennis met academische vaardigheden ben je aantrekkelijk voor verschillende werkgevers. Na je opleiding kun je natuurlijk aan de slag als belastingadviseur, op veel gebieden. Zo kun je bijvoorbeeld specialist zijn op het gebied van omzetbelasting, loonbelasting of belastingheffing bij fusies en overnames. Maar je kunt er ook voor kiezen om je breed te ontwikkelen. Heb je tijdens je studie het z.g. civiel effect behaald, dan kun je als fiscaal advocaat of belastingrechter werken. Je hoeft je werkveld ook niet te beperken tot Nederland, want veel grote kantoren hebben vestigingen in het buitenland en stimuleren dat hun medewerkers een tijdje in het buitenland werken.

Meer weten?

Fiscaal recht organiseert het hele jaar door voorlichtingsactiviteiten waarin je een perfect beeld krijgt hoe het is om deze opleiding in Leiden te studeren. En je kunt ook altijd online in contact komen met onze studenten met wie je in een chat al je vragen kunt stellen. En kijk natuurlijk voor meer informatie op de website van Fiscaal recht