Sociëteit Symposion

Unitas S.R. is al sinds 1919 gevestigd in het pand aan het Lucas Bolwerk 8. Hiervoor zat Unitas S.R. in een gebouw aan het Domplein. Sinds het Lustrum van 1934 is het pand omgedoopt in het 'Symposion', wat 'samen drinken' betekent. In april 1942 hebben de Duitsers het Symposion tijdens de Tweede Wereldoorlog overgenomen en ter beschikking gesteld aan de Nationale Jeugdstorm, het jeugdorgaan van de N.S.B. Zij hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de Sociëteit uitgewoond en alleen de Senaatszaal gespaard, omdat ze dat als ontvangstruimte gebruikten. Gedurende de decennia daarna is Unitas S.R. erin geslaagd de Sociëteit weer tot een goede studentensociëteit om te bouwen. De verjaardag van de Sociëteit wordt ook elk jaar gevierd. Een week lang worden er kroegspelen gedaan en activiteiten georganiseerd voor de vereniging. Zo had de Kroegdies van 2008 het thema Bar-A-Lympics en was het Symposion verbouwd tot sporttempel. In 2012 werd het Symposion omgetoverd tot de chocoladefabriek van Willie Wonka uit Charlie and the Chocolate Factory. Hieronder zullen de belangrijkste zalen en ruimtes besproken worden.

Hijweege

Het kloppende hart van de vereniging bevindt zich op de eerste verdieping, dit is namelijk de Hijweege. De Hijweege is vernoemd naar Henk Hijweege, de laatst betaalde tapper van Unitas S.R.. In deze bar wordt geen muziek gedraaid, omdat het de bedoeling is dat je gewoon gezellig met elkaar praat en ook zingt. In de Hijweege vieren de tradities van Unitas S.R. hoogtij. Zo wordt bijvoorbeeld om 0.00 stipt altijd het lied voor de oude buurman gezongen die destijds wilde dat wij het pand verlieten, omdat wij te luidruchtig waren.

De tappers in de Hijweege zijn tweedejaars en dit zijn er gedurende het jaar ongeveer vijftig, waardoor je in je tweede jaar ook leuk actief kan zijn buiten commissies. Als tapper leer je namelijk ontzettend veel mensen kennen en dat komt ook na je studententijd absoluut ten goede.

Joosbar

Wanneer je binnenkomt bij Unitas S.R. heb je rechts een bar genaamd de Joosbar. De Joosbar heette vroeger de Hell en was een ruimte waar louter mannen mochten komen. Gezien de emancipatie is dit toch veranderd en kreeg de bar de naam Joosbar. De bar is vernoemd naar Joos Swinkels, hij was degene die de bar heeft geschonken. Joos Swinkels was destijds directeur van Bavaria. Unitas S.R. en Bavaria staan al heel lang samen op goede voet. De Joosbar wordt gerund door eerstejaars waardoor er direct twintig eerstejaars actief zijn. De Joosbar is ook de plek waar de meeste eerstejaars samen komen, omdat hun jaarclubgenoten daar tappen. Op deze plaats wordt muziek gedraaid in tegenstelling tot de Hijweege. Elk jaar heeft de Joosbar weer een nieuwe naam, deze namen variëren van Jetzt Geht's Joos tot Super MariJoos, alle namen moeten in ieder geval 'Joos' bevatten.

Eetzaal

De eetzaal was vroeger de zaal waar, zoals de naam het al aangeeft, gegeten werd. Het was een vrij kleine zaal. In 1965 werd deze voor het eerst verbouwd en in 1999 was de grootste verbouwing in de geschiedenis van Unitas S.R. De eetzaal is destijds verbouwd tot feestzaal. Met de doos-in-doos-constructie in de muren hebben de feesten geen sluitingstijd, omdat er van geluidsoverlast geen sprake meer is. De grote feesten van de kroegactiviteitencommissie en ook de feesten tijdens de UIT vinden plaats in de eetzaal, waar ook alle geluids- en lichtapparatuur aanwezig is voor een gezellig feest waar het 'Unitas-gevoel' goed naar voren komt. Kom tijdens de UIT-dagen vooral kijken wat dit Unitas-gevoel inhoudt. De tappers in de Eetzaal zijn, evenals in de Joosbar, ook eerstejaars. Zij vormen samen het Collegium Mensorum Bierestoteles (kortweg het CMB). Dit zijn er ongeveer dertig, waardoor er in totaal dus vijftig eerstejaars direct kunnen tappen!