Oprichting Algemene Leidse Studentenvereniging Quintus

Na de El Cid van 1978 kwamen enkele studenten regelmatig bijeen om de basis te leggen voor de oprichting van een nieuwe studentenvereniging. Binnen Leiden was behoefte aan een nieuwe vereniging. De groep werd gesteund door de El CID-commissie en de Universiteit van Leiden. De nieuwe vereniging moest niet gezien worden als een afsplitsing van een bestaande vereniging, maar een met een andere structuur en pijlers. Er werd gekozen voor de naam Quintus, omdat dit de vijfde studentenvereniging van Leiden zou worden.

Op 18 januari 1979 vond in het Snouck Hourgonjehuis aan het Rapenburg de oprichting plaats van de Algemene Leidse Studentenvereniging Quintus. De jonge vereniging was niet alleen toegankelijk voor studenten van de Universiteit Leiden, maar ook voor hbo-studenten. Dit was nieuw in vergelijking met de andere verenigingen. In tegenstelling tot andere verenigingen, waar jaarclubs waren, werden op Quintus disputen opgericht. Men wilde niet meedoen aan het onderscheid tussen ouderejaars en eerstejaars. Dit is wat Quintus heden ten dagen nog steeds onderscheid van de andere verenigingen in Leiden.

Hugin en Munin

Na de EL CID week van 1979, waarin zich 250 nieuwe leden aanmelden, kwam het totaal aantal leden op 570. Binnen een aantal jaren groeide Quintus uit tot een van de grotere studentenverenigingen van Nederland met ruim 950 leden. Na de oprichting van onze vereniging in 1979 moest er natuurlijk een verenigingswapen komen. Na vele prijsvragen werd er uiteindelijk gekozen voor het idee om de raven Hugin en Munin als symbool te nemen. Hugin en Munin zijn de raven van Wodan die elke nacht over het land cirkelen om wijsheid te verzamelen. Zij symboliseren de Leden van Quintus die elk hun eigen weg gaan maar elke avond terugkeren op Quintus om hun ervaringen en 'wijsheden' met elkaar te delen. Vele activiteiten en ruimten op de Sociëteit verwijzen naar de raven, zoals de Raevenzaal en de Raevenuesse (Galacommissie).

AHC
Al snel bleek de oprichting van Quintus een successtory en in 1986 sloot de ALSV Quintus zich aan bij het Allerheiligen Convent (AHC) waardoor zij deel uit ging maken van een landelijk dekkend netwerk van zusterverenigingen. Inmiddels is Quintus met haar ruim 900 leden een van de grootste en meest toonaangevende studentenverenigingen van Nederland.