Pauline Hogenkamp

Ruim twee jaar geleden kwam ik naar Delft om aan de Technische Universiteit te studeren. Nieuwe studie, nieuwe stad… daar sta je dan in je eentje! Met de kaart van Delft onder mijn arm kwam ik bij Virgiel terecht: de grootste en actiefste vereniging van Delft, waar ik niet alleen studenten van mijn studie kon leren kennen, maar ook studenten van alle andere studierichtingen. Ik zag op Virgiel een groep jonge mensen die met een dosis enthousiasme fantastische projecten op touw zette. Daar zag ik mezelf de komende studentenjaren wel tussen, dus ik schreef me in en dook in het studentenleven.

In de eerste weken van Virgiel leer je in razend tempo andere studenten uit jouw jaar kennen. Kort daarna vormde ik, samen met vijftien andere meisjes uit mijn jaar, een jaarclub. Met zijn zestienen eten we na een dag hard studeren, we gaan met elkaar stappen en we gaan met elkaar op vakantie. Het leukste vind ik de 21-diners: als je 21 wordt, geef je een chique diner voor je hele jaarclub. Dat zijn de momenten dat ik zie dat we een groep van zestien unieke individuen zijn en dat is kenmerkend voor Virgiel: je wordt gewaardeerd zoals je bent en kunt dus altijd jezelf blijven.

Ieder jaar legt een aantal Virgilianen hun studie stil om de toko te runnen: de sociëteit moet onderhouden worden, de bar moet draaien en feesten moeten georganiseerd worden. Virgiel is niet alleen 'voor' studenten, maar ook 'door' studenten, dus ik wilde graag mijn steentje bijdragen. In mijn eerste jaar kwam ik in de barcommissie terecht en stond ik eens per week achter de bar. Daarna kreeg ik de kans om een jaarlijks groot sportevenement te organiseren. Afgelopen half jaar heb ik, met vijf anderen, fulltime op Virgiel de eerstejaars begeleid bij het vinden van een huis, het opstarten van hun studie en het leren kennen van de ouderejaars van Virgiel. De vijf Virgilianen waar ik het half jaar dag en nacht mee moest samenwerken, zijn zonder meer vrienden voor het leven.

Je hoort volwassenen altijd zeggen: "je studententijd is de tijd van je leven!". En het klinkt misschien cliché, maar ze hebben gelijk! Voor mij maakt Virgiel daar een groot deel van uit. Een benefietfestival georganiseerd door zes Virgilianen, een gala in Berlijn, het winnen van het AHC-songfestival: het is een kleine greep uit het grote aantal 'momenten om niet te vergeten'. En er staan nog talloze van dit soort momenten voor de deur; momenten die ik voor geen goud zou willen missen.

Marc Broens

Het is een enorme omschakeling. Je verlaat je ouderlijke huis, je oude vrienden, je ouders en de plek waar je bent opgegroeid. En dan moet je een nieuw leventje op gaan bouwen. Een kamer vinden, je sociale leven op gang krijgen, nieuwe sportvereniging zoeken, je eigen boontjes doppen als het op geldzaken aankomt, kortom: gaan studeren is een behoorlijke sprong in het diepe. Althans, dat was mijn ervaring toen ik in 2007 in Delft aankwam.

Zelf had ik er nooit aan getwijfeld óf ik lid wou worden van een studentenvereniging aangezien veel van mijn vrienden ook lid waren. De vraag was meer waar. Na lang twijfelen koos ik uiteindelijk voor Virgiel, waar ik na tweeënhalf jaar alles behalve spijt van heb. Die hele omschakeling is voor mij zo soepel verlopen dat ik na het eerste jaar niet kon geloven dat de tijd zo snel was gegaan. Ik had een volledig nieuwe groep vrienden met wie ik al ontelbaar veel geweldige momenten had beleefd, ik woonde in een Virgielhuis in het centrum van Delft met huisgenoten die ik al bijna als broers ging ervaren en bovenal, ik voelde me écht thuis op Virgiel.

Maar Virgiel had naar mijn idee nog meer te bieden, en daar had ik gelijk in. Door actief te worden en commissies te gaan doen leerde ik nieuwe mensen kennen en kon ik zien hoe de hele vereniging draaiend werd gehouden. Het is bijna ongelofelijk hoeveel mogelijkheden je hebt als je bij een vereniging zoals Virgiel zit, aangezien de middelen er gewoon zijn! Voor mij was dit een enorme eye-opener en ik kan oprecht zeggen dat ik veel geleerd heb van de dingen die ik op Virgiel heb gedaan.

Ik heb me nog wel eens afgevraagd of ik op een andere vereniging net zo een fantastische tijd zou hebben gehad of dat het echt door Virgiel komt. In ieder geval ben ik blij dat ik toen de juiste keuze heb gemaakt, want Virgiel is voor mij het studentenleven geweest zoals het hoort te zijn, en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.