Voor de tijd van je leven!

Het Utrechtsch Studenten Corps is de oudste en meest veelzijdige studentenvereniging van Utrecht en telt ongeveer duizend mannelijke leden. Het USC organiseert jaarlijks op elk denkbaar gebied vele activiteiten, vaak in samenwerking met de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereniging (UVSV).

Het leuke aan lid worden van een studentenvereniging is dat je ontzettend snel, heel veel nieuwe mensen met verschillende achtergronden en studierichtingen leert kennen. Hierdoor voel je je binnen de kortste keren thuis in je nieuwe stad. Naast gezelligheid en vriendschap vind je binnen studieverenigingen de mogelijkheid om op elk denkbaar gebied activiteiten te ontplooien. Als er een vereniging is die hierin uitblinkt dan is dat het Utrechtsch Studenten Corps!

Het USC organiseert diverse activiteiten op het gebied van sport, cultuur, muziek en studie. Daarnaast worden er jaarlijks ook nog een groot aantal fantastische feesten georganiseerd. Met duizend leden is het USC bovendien een hele diverse vereniging. Kortom het USC is een vereniging waar je de tijd van je leven hebt!

Geschiedenis

Het Utrechtsch Studenten Corps is opgericht in 1816 en is daarmee de oudste studentenvereniging van Utrecht. Aan het begin van de 19e eeuw bestond er bij de Utrechtse studenten de behoefte om het samenkomen naast de studie in een vastere vorm te gieten en werd het USC opgericht. In de tijd van oprichting hield studeren in Utrecht automatisch het lidmaatschap van het USC in. Vanaf het einde van de 19e eeuw werd studeren voor vrouwen mogelijk en ontstonden er in Utrecht ook andere studentenverenigingen.

Vanaf de oprichting is de band met de Universiteit Utrecht zeer hecht geweest. Tot in de jaren '50 van de twintigste eeuw was het USC verantwoordelijk voor de organisatie van de lustrumvieringen van de universiteit. Vandaag de dag is het USC samen met de andere grotere Utrechtse studentenverenigingen verenigd in de FUG (Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen), die de belangen van de verenigingen bij de universiteit behartigt.

Een bijzondere steunpilaar van het USC zijn zogenaamde verenigingshuizen, waarvan er ongeveer zestig bestaan. Zij variëren in grootte van vier tot twintig bewoners en zijn onmisbaar voor de huisvesting van onze leden.

Een sprekend gebouw
Het grootste deel van het verenigingsleven speelt zich af in en rondom de sociëteit aan het Janskerkhof. De sociëteit werd aan het eind van de negentiende eeuw ontworpen door de beroemde architect Zinnsmeister en draagt ook wel de bijnaam "het Gele Kasteel".
Het gebouw biedt veel ruimte en mogelijkheden om geweldige feesten en borrels te organiseren. De sociëteit is een gebouw met een rijke geschiedenis. Alle leden en oud-leden van het USC hebben hier fantastische herinneringen liggen.