Luchtverkeersleider

De studie Luchtverkeersleider duurt ongeveer vier jaar en bereidt je voor op een functie bij de (civiele) luchtverkeersleiding op grote vliegvelden. Je leert hoe je vliegtuigen veilig kunt laten opstijgen en landen. Daarnaast leer je controle en overzicht te houden over de vliegtuigen in het luchtruim. Een belangrijk onderdeel van de luchtverkeersleiding is het helpen van de cockpitbemanning. Ook in stressvolle situaties moet je kalm blijven en heldere instructies kunnen geven. De studie kent een flink stuk theorie, maar je traint ook veel op simulators. In de loop van de studie ga je onder begeleiding ook als echte luchtverkeersleider aan de slag. Als luchtverkeersleider ben je zowel overdag als ’s nachts inzetbaar en werk je onregelmatige diensten. Een luchtverkeersleider kan goed communiceren en in een team werken.

De studie volg je op het verkeersleidingcentrum van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol. Je krijgt theoretische vakken als aerodynamica, meteorologie en navigatie. De praktijklessen volg je ook in de luchtverkeerstoren op Schiphol, maar ook op de luchthavens van bijvoorbeeld Rotterdam, Groningen of Maastricht, afhankelijk van het vliegveld waar je in opleiding bent. De studie is verdeeld in twee fases: Initial en Advanced Training. In de tweede fase wordt het trainen in een simulator steeds meer met het echte werk in de luchtverkeerstoren gecombineerd.

Je kunt toegelaten worden tot de opleiding Luchtverkeersleider met elk vwo profiel, mits je een voldoende voor het examen wiskunde A of B hebt. Een goede beheersing van het Engels is ook onmisbaar voor een luchtverkeersleider. Voor de opleiding geldt een strenge selectieprocedure waarbij je onder andere een capaciteiten- en persoonlijkheidstest aflegt en een medische keuring ondergaat. De studie en het studiemateriaal worden betaald en je krijgt tijdens de studie ook al salaris en reiskostenvergoeding. Je hebt hierdoor geen recht op studiefinanciering.