Luchtverkeersleider

De studie Luchtverkeersleider duurt ongeveer drie jaar en bereidt je voor op een functie bij de luchtverkeersleiding op de vliegvelden civiele vliegvelden of militaire vliegvelden. Luchtverkeersleiders zorgen 24 uur per dag, 7 dagen per week voor het begeleiden van vliegtuigen in het Nederlands luchtruim en op Nederlandse vliegvelden. Op de grond zijn zij de ogen en oren van de piloten in de cockpit. Ze zorgen voor een veilige start en landing van honderden vluchten per dag, houden daarvoor de baan vrij op de grond, controleren overvliegend verkeer én sturen het de goede kant op. De studie kent een flink stuk theorie, maar je traint ook veel op simulators. In de loop van de studie ga je onder begeleiding ook als echte luchtverkeersleider aan de slag. Als luchtverkeersleider ben je zowel overdag als ’s nachts inzetbaar en werk je onregelmatige diensten. Een luchtverkeersleider kan goed communiceren en in een team werken.

De studie volg je op het verkeersleidingcentrum van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol. Je krijgt theoretische vakken als aircraft, meteorologie en navigatie. De praktijklessen volg je ook in de luchtverkeerstoren op Schiphol, maar ook op andere luchthavens in Nederland, afhankelijk van het vliegveld waar je in opleiding bent. De studie is verdeeld in twee fases: Initial en Unit Training. In de tweede fase wordt het trainen in een simulator steeds meer met het echte werk in de luchtverkeerstoren gecombineerd.

Om in aanmerking te komen voor de selectie van luchtverkeersleider (civiel of militaire luchtvaart) beschik je over een vwo-diploma of hbo-propedeuse en ben je minimaal 17 jaar en maximaal 30 jaar op het moment van solliciteren. Voor de opleiding geldt een strenge selectieprocedure bestaande uit capaciteitentesten, een arbeidsproef, een assessment, een interview en een job-sample. Tot slot word je medisch gekeurd en onderga je een veiligheidsonderzoek. De studie en het studiemateriaal worden betaald en je krijgt tijdens de studie ook al salaris en reiskostenvergoeding. Je hebt hierdoor geen recht op studiefinanciering.