Hotel- en Eventmanagement

De studie Hotel-en Eventmanagement, ook wel genaamd Hoger Hotelonderwijs of Hotelmanagement, bereidt je voor op een leidinggevende functie in de horeca. In de eerste plaats is de studie gericht op het (internationale) hotelwezen maar je zou ook terecht kunnen komen in andere horeca, in de evenementwereld of het toerisme. Je leert allerlei aspecten van het hotelwezen kennen: het ontvangen van gasten, de verzorging van eten en drinken, het aansturen van personeel en de back-office (‘achter de schermen’ zoals het verwerken van reserveringen). Het werk van een hotelmanager is intensief en kent vaak onregelmatige werktijden.

Je wordt met elk havo of vwo profiel tot een hotelstudie toegelaten. Voor de studie Hotel- en Eventmanagement moet je als keuzevak een tweede vreemde taal hebben gedaan. Bovendien moet je eerst door een selectieprocedure van de hogeschool voordat je daadwerkelijk aan de studie kunt beginnen. Je volgt vakken op het gebied van gastvrijheid, personeelszaken, financiën, marketing, inkoop, bedrijfsvoering en kwaliteitsmanagement. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor de ontwikkeling van jouw communicatieve-en managementvaardigheden. Verschillende projecten en stages zijn vast onderdeel van het studieprogramma. Vaak wordt de studie geheel of gedeeltelijk in het Engels gegeven, afhankelijk van de hogeschool.