Mens en techniek

Met behulp van techniek kunnen we het menselijk lichaam beter laten functioneren. Daar gaat het in grote lijnen om bij de studie Mens en Techniek. Het is een studie op het snijvlak van techniek en zorg. Er zijn verschillende opleidingen/ differentiaties met allemaal een eigen accent: variërend van meer technisch tot opleidingen waar de nadruk meer op gezondheidszorg ligt.

Meteen in het eerste jaar kies je voor een van de differentiaties die je bij verschillende hogescholen kunt doen. Je kunt kiezen uit:

  • Bewegingstechnologie: je leert oplossingen vinden waardoor mensen beter kunnen bewegen en daardoor ook beter kunnen functioneren. Je ontwerpt of verbetert bijvoorbeeld hulpmiddelen voor zieke mensen om te revalideren, maar ook voor gewone mensen om bijvoorbeeld in de juiste houding achter een bureau te zitten of voor topsporters om hun prestaties te verbeteren.
  • Biometrie: Met behulp van meetapparatuur doe je metingen aan het menselijk lichaam zoals de bloedruk, hersenen- of spieractiviteit. Je leert hoe deze meetapparatuur werkt, hoe je de gegevens analyseert om tot een diagnose te komen.
  • Gezondheidszorgtechnologie: Met behulp van techniek leer je zorg op afstand verlenen. Of daarmee de veiligheid van ouderen in de gaten houden waardoor zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Bij een andere variant van bewegingstechnologie gaat het juist om het bedienen, beheren en soms ook vernieuwen van medische apparatuur. Van bloeddrukmeters tot operatiekamers.
  • Orthopedische technologie: Je leert hulpstukken, zoals steunzolen, bandages of protheses ontwerpen, maken en aanmeten bij mensen met een lichamelijk beperking. Om zo hun mobiliteit te verbeteren. Je leert hierbij gebruik maken van de verschillende materialen en technieken. Voor de werking en besturing doe je ook kennis op van elektronica en informatica.