Natuur- en Sterrenkunde (joint degree)

Deze brede bachelor is een samenwerking (joint degree) tussen twee universiteiten. Doordat studenten gebruik kunnen maken van de faciliteiten van twee instituten zijn er meer onderzoeksprojecten voor kleine groepen mogelijk en ook meer stageplaatsen. Je leert tijdens de studie over klassieke mechanica, elektriciteit, magnetisme en thermodynamica. In het eerste jaar komen ook de relativiteitstheorie van Einstein en de kwantummechanica voorbij. Er zit daarnaast een sterke component wiskunde in de studie.

In het tweede jaar en derde jaar krijg je veel keuzevakken. Je kunt je keuzeruimte invullen met sterrenkundevakken of met experimentele of theoretische natuurkundevakken. Je kunt je tijdens je studie bezighouden met fundamentele vragen als: Wat zijn de meest fundamentele bouwstenen van de materie? Kunnen we quantumcomputers bouwen? Wat is donkere materie? Is er leven op andere planeten? Als je meer interesse hebt in de toegepaste richtingen kun je denken aan thema’s als: Hoe kunnen we de omzetting van zonlicht naar elektrische stroom nog efficiënter maken? Hoe werkt supergeleiding precies? Hoe krijgen we inzicht in de natuurkundige processen van ons lichaam?

Toelatingseisen: Je wordt toegelaten met het profiel Natuur & Techniek. Voor de overige profielen moet je ook natuurkunde en wiskunde B hebben gedaan.