International Teacher Education for Secondary Schools (ITESS)

Tijdens de opleiding International Education for Secondary Schools wordt je speciaal voorbereid op lesgeven in het internationaal onderwijs. Je wordt opgeleid tot docent middelbare school, maar in de opleiding is er extra aandacht voor het omgaan met culturele verschillen en voor Engels. Verder leer je veel over de theorie achter lesgeven: je krijgt bijvoorbeeld onderwijskunde en ontwikkelingspsychologie. De bedoeling is dat je je eigen visie op onderwijs ontwikkelt. Je kiest één vak waarin je je specialiseert, dat gedurende je opleiding extra aandacht krijgt. Natuurlijk is er ook ruimte om in het buitenland te studeren, en je loopt al vanaf je eerste jaar regelmatig stage. Je sluit je studie af met een stage en een afstudeeronderzoek.

In je eerste jaar

In je eerste jaar leer je veel over cultuur, je culturele identiteit en culturele verschillen. De nadruk ligt met name op hoe je daarmee omgaat. Je krijgt veel les in Engels en je volgt vakken over burgerschap en lesgeven. Je krijgt natuurlijk ook les in het vak waarin je je specialiseert. De theorie die je leert, breng je in de praktijk in opdrachten en uiteindelijk in je eerste (korte) stage.

Toelatingseisen

Je kan deze opleiding volgen met een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Je Engels moet op niveau B2 zijn: de opleiding raadt aan je te richten op een zeven of hoger op havo-niveau. Dat geldt ook voor het vak waarin je je wilt specialiseren. Daarnaast is er een intakeprocedure met onder andere een toelatingsgesprek.