Ad Logistiek

De opleiding Ad Logistiek is een praktische opleiding, die je voorbereidt op een baan in de logistieke sector. Tijdens je opleiding leer je aan de hand van praktijkopdrachten hoe je logistieke processen zo efficiënt mogelijk vormgeeft. Je krijgt les over hoe productieketens werken, leert de belangrijkste logistieke begrippen en modellen, managementvaardigheden en krijgt een basis in wet- en regelgeving. Je leert hoe je een logistiek proces plant, hoe je problemen herkent en oplost, en zo het proces verbetert. Je werkt in een team aan concrete oplossingen, waarbij je elkaar coacht en helpt. Natuurlijk word je daarbij wel begeleid door een docent.

Logistiek is tegenwoordig heel belangrijk, door de groei van webwinkels en bezorgdiensten. Maar ook in ziekenhuizen, of bij productieketens in fabrieken speelt logistiek een grote rol. Slimme planningen en roosters kunnen veel tijd, geld en energie besparen.

In je eerste jaar

In je eerste jaar leer je basiskennis en -vaardigheden, zodat jij en je medestudenten dezelfde basis hebben. Er zijn vier domeinen: toevoerketens, productieketens, opslag en transport. In het tweede semester richt je je meer op management: je leert welke strategieën er zijn en hoe je die inzet, met welke wet- en regelgeving je rekening moet houden, en hoe je mensen aanstuurt. Vaardigheden die aan bod komen zijn het schrijven van rapporten, presenteren en verbeterplannen maken.

Toelatingseisen

Je kan deze opleiding doen met een havo- of vwo-diploma, en doorstromen vanuit bepaalde mbo 4-opleidingen.