Opleiding voor Logopedie

Bij de studie Opleiding voor Logopedie leer je hoe je mensen kunt behandelen die kampen met een stem-, spraak-, taal, gehoor- of slikprobleem. Je bekijkt niet alleen de medische kant van het verhaal maar ook naar eventuele sociale factoren, zoals bijvoorbeeld gevolgen van een probleem. Tijdens de studie leer je diverse behandeltechnieken en leer je verschillende doelgroepen kennen. Je leert hoe je problemen kunt herkennen en voorkomen, zorg moet dragen voor patiënten, (stem)trainingen kunt geven en hoe je het beste advies kunt uitbrengen. Het is een directe voorbereiding op het beroep logopedist.

In je eerste jaar

Het eerste jaar is een breed basis jaar waarin je goed inzicht krijgt wat het werk van logopedist inhoudt. Zo neem je testen af, bestudeer je de bouw van het menselijk lichaam, richt je je op spraak- en taalstoornissen en werk je aan jouw communicatieve vaardigheden. Vaak loop je in jouw eerste jaar ook al stage, maar het aanbod en de inhoud van de vakken kunnen per onderwijsinstelling verschillen.

Toelatingseisen

In principe word je met elk havo en vwo profiel toegelaten, maar niet elke onderwijsinstelling is vrij toegankelijk. Soms moet je eerst zelf een stem- en articulatietest doen voordat je wordt toegelaten. Ongeacht dat je met elk profiel wordt toegelaten, wordt het profiel Natuur en Gezondheid wel aangeraden.