Docent beeldende kunst en vormgeving

Met de studie Docent beeldende kunst en vormgeving mag je les gaan geven in de vakken tekenen, beeldhouwen en schilderen. Tijdens de studie staat je kunstzinnige ontwikkeling centraal, maar daarnaast zal je ook veel theorievakken krijgen en wordt er gewerkt aan je didactische vaardigheden. Zo krijg je vakken als Vakdidactiek en Onderwijskunde, maar leer je ook werken in 2D (tekenen, schilderen), 3D (werken in en met ruimte) en 4D (fotografie, video, interactieve installaties, multimedia). Er is veel aandacht voor sociale en communicatieve vaardigheden, omdat je immers voortdurend te maken hebt met mensen (leerlingen, ouders, collega’s).

Hoe verder je in de studie komt, hoe meer stage je moet lopen. Er wordt verwacht dat je al snel zelf voor de klas gaat staan en zo je competenties verder ontwikkelt. Vaak is er tijdens de opleiding ook ruimte om minoren of keuzevakken te volgen waar je verdieping of verbreding kunt zoeken.

In je eerste jaar

In het eerste jaar van de studie Docent beeldende kunst en vormgeving leer je de basisvaardigheden van het lesgeven. Daarnaast ga je in het eerste jaar al direct aan de slag met praktijkopdrachten en loop je een (oriënterende) stage. Het aanbod en de inhoud van de vakken kunnen per onderwijsinstelling verschillen.

Toelatingseisen

In principe word je met elk havo of vwo eindexamenprofiel tot de studie toegelaten, maar er zijn vaak beperkte plekken voor deze studie. Er geldt een selectieprocedure waarbij je een portfolio moet tonen. Je portfolio wordt beoordeelt op artistieke aanleg die blijkt uit beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie, gevoel voor kleur, vorm en materiaal en oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid. De besten worden toegelaten tot de studie.