Ellen Hendricks (Argentinië)

Ik hoopte snel Spaans te leren en me als een local in Argentinië te begeven.

Toen ik in de tweede of de derde klas van het vwo zat, begon ik al een beetje na te denken over een tussenjaar. Het leek me erg leuk om naar het buitenland te gaan en daar te studeren. Hoe ik precies bij een high school in Argentinië ben uitgekomen, weet ik eigenlijk niet meer, maar het was een goede keuze. Na mijn eindexamen, ik was toen 18 jaar, ben ik vertrokken naar Argentinië via de organisatie Into Study Exchanges.

Deze organisatie heeft me van te voren goed voorbereid en daardoor heb ik een goed beeld kunnen krijgen van wat me allemaal te wachten stond. Zo organiseerde Into Study Exchanges een tweedaags seminar, waarbij we op een speelse manier informatie kregen over de uitwisseling. Het seminar werd geleid door jonge mensen die zelf ook op exchange waren geweest. Zij konden uit hun eigen ervaring vertellen. Inmiddels ben ik bijna drie jaar terug en zet ik mijn opgedane ervaringen ook in voor Into Study Exchanges. Als 'returnee' geef ik voorlichting op middelbare scholen en sta ik op beurzen om scholieren van informatie te voorzien.

Voordat ik vertrok hoopte ik op een leuk jaar vol nieuwe en interessante ontmoetingen. Daarnaast hoopte ik de prachtige taal Spaans snel te leren en me als een local in Argentinië te begeven. Deze verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Ik heb erg veel geleerd over de cultuur en daarnaast heb ik een heleboel geweldige mensen leren kennen aan wie ik nog vaak terug denk en van wie ik veel geleerd heb. Het Spaans ging ook goed, hoewel dat in het begin nog wel een grote barrière was. Ik sprak geen woord Spaans toen ik aankwam en dit zorgde nog wel eens voor misverstanden. Maar toen ik na een jaar terugkeerde naar Nederland praatte ik zelfs Spaans in mijn slaap!

Het is een bijzonder jaar geweest met veel hoogtepunten, zoals de tripjes die de uitwisselingsorganisatie in Argentinië organiseerde. De ene keer stond ik in het noorden bij de Iguazu watervallen, en de andere keer helemaal in het zuiden te midden van de pinguïns, wauw! Ik vond het ook zeer bijzonder dat ik als buitenlander zo snel geaccepteerd en opgenomen werd in een familie, klas of gemeenschap. Dieptepunten waren er ook wel. Zo moest ik na een tijdje wisselen van gastgezin. Hoewel ik veel gelukkiger was bij het laatste gastgezin, vond ik het niet leuk om weer opnieuw te moeten beginnen.

Tijdens dit jaar in Argentinië heb ik geleerd zelfstandig keuzes te maken. Keuzes op de korte termijn, zoals ‘hoe ga ik vandaag mijn avond invullen?’, maar ook op de lange termijn. Zo heb ik in Argentinië besloten mijn studiekeuze om te gooien. Ik wilde altijd pedagogische wetenschappen studeren, maar ik studeer nu event management aan de HKU. En ik ben nog altijd heel blij dat ik in Argentinië de tijd heb gehad om goed over mijn toekomst na te denken.

Hannah vd Plaat (Engeland)

Tijdens mijn jaar in Engeland ben ik gegroeid in zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Toen ik in de vierde van het tweetalig vwo zat, vond ik dat ik mijn Engels kon verbeteren. Tijdens een voorlichtingsavond maakte ik voor het eerst kennis met een High School Program. Na deze avond was ik zo enthousiast dat ik meer informatie ben gaan zoeken. Dat ik naar Engeland wilde, stond eigenlijk al meteen vast. Ik was al tijden verliefd op Engeland en dit land was in mijn ogen het land van de leukste accenten.

Ik ging ervan uit dat ik vast snel nieuwe vrienden zou maken. Ik kan met iedereen optrekken, stap makkelijk op mensen af en ik verwachtte dan ook dat dit in Engeland niet anders zou gaan. Maar ik vond weinig aansluiting in Engeland. Ik had wel wat contact in de klas, maar de enige met wie ik echt omging was een Fins meisje, dat ook aan een uitwisselingsprogramma meedeed. Het duurde zeker tot november voordat ik kon zeggen dat ik echt vrienden had.

Daarnaast hoopte ik van te voren dat mijn gastgezin gezellig zou zijn, dat ze me hartelijk welkom zouden heten en dat ze leuke dingen met mij zouden doen. Het gastgezin was in het begin erg wennen. Toen ik rond kerst naar Nederland ging voor een paar dagen, voelde ik me nog steeds niet thuis in mijn gastgezin. In Engeland krijgen gastgezinnen een vast bedrag per uitwisselingsstudent en hier lag veel nadruk op in mijn gastgezin. Zo mocht ik niet te vroeg thuis komen, want dan gingen de rekeningen omhoog. Daarbij vond ik lastig inschatten wat mijn gastgezin voor mij betaalde en wat ik zelf moest betalen.

Nadat ik de kerstdagen had doorgebracht in Nederland, heb ik besloten er de laatste vijf maanden echt voor te gaan. Deze maanden vormden dan ook het hoogtepunt van mijn buitenlandervaring. Ik heb toen veel dingen ondernomen, en heb veel van het land gezien. Het laatste weekend kwam een goede vriendin mij opzoeken. Toen ik haar rondleidde door de stad, was ik wel trots dat ik haar kon laten zien dat ik zelf de stad had ontdekt, zonder hulp van mijn ouders.

Als ik terugkijk op mijn jaar in Engeland, kan ik wel zeggen dat ik gegroeid ben in zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Daarnaast heb ik door deze buitenland ervaring geleerd te genieten, want dit was mijn tijd! Even niet nadenken over wat er thuis gebeurt, met vrienden en familie, geen zorgen maken over geld of dingen die gedaan moeten worden. Dat vond ik in het begin lastig, maar het is me wel gelukt. Ik zou aankomende Nederlandse College studenten dan ook als tip mee willen geven van het moment te genieten. Denk niet te veel na en ga leuke dingen doen. Zorg dat je trots op jezelf kan zijn, zonder dit te forceren!

Eefje de Bruin (Verenigde Staten)

Door mijn tussenjaar in Amerika heb ik pas echt weten te waarderen wat ik van huis heb meegekregen en wat ik thuis allemaal heb.

Op de middelbare school ben ik twee keer met mijn ouders naar Amerika geweest. Hier is mijn fascinatie voor Amerika ontstaan. Het is een land waar je je ogen uit kan kijken! Alles kan en iedereen is zo vriendelijk. Toen ik hoorde dat het mogelijk was om, na het eindexamen, een jaar 'high school' in Amerika te volgen, leek me dat echt iets voor mij. Ik was 17 toen ik eindexamen vwo deed, en ik wilde graag nog iets anders doen voordat ik echt ging studeren. Ik heb me dan ook meteen ingeschreven bij Travel Active.

Voor mijn vertrek heb ik me niet heel goed ingelezen. Natuurlijk was ik benieuwd waar ik geplaatst zou worden en bij welke familie ik zou gaan wonen, maar ik was vooral bezig met de eindexamens en de feestjes die daarop volgden. En voordat ik het wist zat ik op het vliegtuig naar Shelby.

Ik had eigenlijk niet veel verwachtingen toen ik vertrok. Ik wist dat het niveau van een Amerikaanse high school anders zou zijn dan wat ik gewend was in Nederland. Daarnaast zei iedereen dat ik vast leuke contacten zou overhouden aan dit jaar. Ik kan achteraf wel zeggen dat deze twee dingen zeker waar zijn. Het niveau lag weliswaar lager, maar dat gaf mij de mogelijkheid om andere vakken te volgen, zoals Spaans en houtbewerking. Daarnaast heb ik ook meegedaan aan buitenschoolse activiteiten, zoals sport en toneelspel. Ook heb ik veel goede contacten overgehouden aan dit jaar. Het is ondertussen al bijna 10 jaar geleden, maar ik heb nog steeds contact met mijn Amerikaanse familie en met de vrienden die ik destijds gemaakt heb. Inmiddels ben ik al vier keer teruggegaan en heb ik twee huwelijken mee mogen maken. Daarnaast ben ik afgelopen zomer zelf getrouwd, in bijzijn van mijn Amerikaanse familie. Ik kan dus wel zeggen dat ik in Amerika vriendschappen voor het leven heb gemaakt.

Had ik bepaalde angsten voor mijn vertrek? Naast heimwee, niet echt eigenlijk. Ik ben erg hecht met mijn familie en ik wist dat ik ze ontzettend zou gaan missen. De eerste week had ik dan ook erg last van heimwee. Ook vond ik het lastig om mijn verjaardag door te brengen in een nieuwe omgeving, zonder mijn familie. Maar ik heb me er goed doorheen geslagen en ik kan wel zeggen dat ik een ontzettend leuke tijd heb gehad met veel hoogtepunten, zoals de vakantie naar California met mijn Amerikaanse familie, het reisje naar Florida met de school en het feest rondom de kerstdagen.

Door mijn tussenjaar in Amerika heb ik pas echt weten te waarderen wat ik van huis heb meegekregen en wat ik thuis allemaal heb. Ik kan een jaartje high school in Amerika dan ook van harte aanraden aan iedereen! Als je er dan eenmaal bent: doe overal aan mee, schrijf je overal voor in om zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe mensen te leren kennen. Het is voor mij een onvergetelijke ervaring geweest en ik hoop dan ook dat ik met mijn verhaal anderen kan inspireren.

Bram de Hoog (Costa Rica)

Ik wilde een uniek land ontdekken en tegelijkertijd Spaans leren.

Mijn zus vertelde zo enthousiast over haar jaar high school in San Francisco, dat ik stond te popelen om dat ook te beleven. Maar dan niet in de Verenigde Staten, want het sprak mij meer aan om een uniek land ontdekken en tegelijkertijd Spaans te leren. Dus koos ik voor Costa Rica met EF Education First! Van die keuze heb ik geen spijt gekregen, want het was een onvergetelijke ervaring.

De overgang van een middelbare school in Nederland naar een agrarische middelbare school in Costa Rica was groot. Ik heb dan ook in het begin behoorlijke aanpassingsproblemen gehad. De grootste valkuil was denken dat je je aangepast hebt aan de cultuur en het land, terwijl dit nog niet het geval is. Wat me opviel is dat naarmate ik de Costa Ricaanse cultuur beter leerde kennen, ik beter begreep wat nou typisch Nederlands is. Die realisatie was een openbaring.

Costa Rica is een mooi land met een aansprekende cultuur. Costa Ricanen doen het altijd rustig aan en leven volgens het minimum effort, maximum results principe. Verder betekent familie alles voor ze. Waar ik aan moest wennen is het feit dat ze niet aan straatnamen doen, maar dat heeft als voordeel dat je je omgeving goed leert kennen!

Mijn jaar high school in Costa Rica heeft me geleerd om mezelf open te stellen en initiatief te nemen. Voor mij was het hoogtepunt het besef dat ik een nieuwe familie, een nieuw land en een nieuwe cultuur had gevonden. Wat ik aan scholieren wil meegeven die een jaartje high school overwegen? Doe het! Je komt terug met veel meer zelfkennis en eigenwaarde en met een waardevolle ervaring rijker.

Hester Vink (Verenigde Staten)

Ik was eigenlijk nooit erg enthousiast over Amerika, maar waren die vooroordelen wel echt waar?

In de derde klas hadden we op school een beroepenmarkt. Daar was ook iemand van een uitwisselingsorganisatie. Een jaartje buitenland sprak me gelijk aan en vanaf dat moment ben ik naar meer informatie gaan zoeken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een jaartje high school in Amerika. Ik was eigenlijk nooit erg enthousiast over Amerika. Landen als Brazilië, Zuid-Afrika of India hadden veel meer mijn interesse. De vooroordelen over Amerikanen spraken mij ook totaal niet aan. Maar toen bedacht ik mij dat ik het wel interessant zou vinden om te kijken of die vooroordelen wel echt waar zijn. En waar kan je dat beter uitzoeken dan in Amerika?

Voordat ik vertrok heb ik contact gezocht met mijn gastfamilie. Via hen ben ik al veel te weten gekomen over Conway, in de staat Arkansas, waar ik een jaar zou gaan wonen. Verder heb ik me niet bijzonder goed voorbereid en heb ik het eigenlijk allemaal een beetje op me af laten komen. Van mijn uitwisselingsorganisatie wist ik dat veel uitwisselingsstudenten (te) hoge verwachtingen hebben. Ze denken dat ze gelijk in het gastgezin passen, dat ze veel zullen reizen en alleen maar leuke dingen mee zullen maken. Als je je uitwisselingsjaar op deze manier ingaat, kan het alleen maar tegenvallen. Het is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Daarom heb ik geprobeerd zo min mogelijk verwachtingen te hebben.

Vooraf was ik bang dat ik het moeilijk zou vinden om vrienden te maken. Ik dacht dat mensen me in het begin nog wel interessant zouden vinden, omdat ik een uitwisselingsstudent was, maar dat zij me later zouden laten zitten, omdat het interessante er dan wel vanaf zou zijn. Achteraf kan ik zeggen dat ik mensen ben tegengekomen die inderdaad zo waren, maar uiteindelijk heb ik ook heel veel echte vrienden gemaakt. In Conway waren veel andere uitwisselingsstudenten, die echt overal vandaan kwamen, en met hen heb ik nu nog steeds contact. Ik vond het erg fijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde meemaken. Later heb ik zelfs een aantal van hen opgezocht in hun eigen land, dat zijn echt vrienden voor het leven geworden.

Ik heb een geweldig jaar gehad in Amerika! Ik heb op z’n tijd wel wat kleine problemen gehad met mijn gastgezin, ik moest wennen aan andere gewoontes en ik heb ook zeker wel eens heimwee gehad, maar daartegenover staan alle leuke dingen die ik wel gedaan heb, alle reizen die ik heb gemaakt en alle geweldige mensen die ik heb ontmoet.

Tijdens mijn jaar in Amerika heb ik geleerd dat als het ergens anders gaat dan thuis, dit niet per se slechter of beter is. Dit inzicht heeft me geholpen om me aan te passen aan een andere cultuur. Ook heb ik geleerd mijn familie en vrienden, maar ook Nederland, meer te waarderen. En er vaker bij stil te staan hoeveel mijn eigen omgeving eigenlijk voor me betekent. Ik zou scholieren een jaartje buitenland zeker kunnen aanraden. Ik zou ze mee willen geven open te staan voor een nieuwe cultuur. Probeer eerst te begrijpen waarom mensen iets anders doen voordat je er een oordeel over velt. En verder alles gewoon op je af laten komen en je niet te veel druk maken over wat er allemaal misschien wel niet fout kan gaan.

Romy Sloot (Verenigde Staten)

Ik ging verwachtingloos naar Amerika en ik heb alles een beetje op me af laten komen.

Toen ik in de vierde klas van het atheneum zat, zag ik op school een poster hangen met reclame voor een uitwisselingsprogramma. Dat leek me wel wat! Vanaf dat moment ben ik meer informatie gaan verzamelen. De Verenigde Staten vond ik altijd al een interessant land. Het is een groot land met enorm veel invloed. Daarnaast vind ik Engels een leuke taal. Ik ben met de organisatie EF Education First een jaar naar Amerika gegaan.

Ik heb geen speciale voorbereidingen getroffen voor dit uitwisselingsjaar. Wel heb ik veel gelezen over het land, de cultuur en de gewoontes. Ook had ik van te voren contact gezocht met mijn Amerikaanse gastgezin.

undefined

Ik wilde niet dat mijn uitwisselingsjaar zou tegenvallen, dus ik had niet al te veel verwachtingen. Ik ging 'verwachtingloos’ naar Amerika en ik heb alles een beetje op me af laten komen. Natuurlijk vond ik het wel spannend en wist ik niet of ik het wel naar mijn zin zou hebben. Maar deze spanning was achteraf niet nodig. Ik heb een erg leuk jaar gehad!

Mijn uitwisselingsjaar kende veel hoogtepunten. Zo heb ik veel meegedaan met de sportieve activiteiten die georganiseerd werden door mijn school. Daarnaast was kerst een hoogtepunt, en het bezoek van mijn vader. Ik kon het goed vinden met mijn gastgezin, dat zie ik ook wel als een hoogtepunt. Je hoort namelijk ook wel eens andere verhalen. Helaas moest ik tussentijds wel wisselen van gastgezin, dat was iets minder.

Door dit tussenjaar in Amerika heb ik geleerd om zo min mogelijk te verwachten van een ander. Je komt er wel als je altijd vriendelijk en beleefd bent en je omgeving laat weten als je ergens mee zit. Scholieren die zelf een jaar high school in het buitenland overwegen, zou ik willen meegeven zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Laat alles maar over je heen komen en wees blij met alles.