Terug naar het overzicht
Populairste studie geneeskunde: superspannend, maar soms eentonig
Veel scholieren vinden het menselijk lichaam en biologie interessant, denkt tweedejaars geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht (UMC) Xara de Theije (19), over de populariteit van geneeskunde onder scholieren. “Iedereen heeft wel eens met een arts te maken gehad”, voegt Femke Hendriks (20) toe; zij is tweedejaars geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus MC). “Ik wilde graag mensen helpen.”
Blij met studiekeuze
Voor Femke is de studie geneeskunde nog spannender dan ze van te voren dacht. “Ik wist niet dat je vanaf het begin al zoveel contact had met artsen. Vaak interessante mensen. Een operatie meemaken is echt indrukwekkend.” Xara relativeert: “Hoe blij ik ook ben met mijn studiekeuze, je moet als arts soms ook eentonige dingen doen, zoals spreekuren waarbij je patiënten niet behandelt maar doorverwijst of geruststelt. En papierwerk; na iedere patiënt werk je het dossier bij.” Tijdens verschillende meeloopdagen kwam Xara daarachter. Het zette haar aan het denken of ze dit echt wel wilde. Uiteindelijk gaf de doorslag dat geneeskunde een combinatie is van sociale aspecten en bèta/technische. “Beide kanten komen duidelijk terug in de studie. Je krijgt theorie, maar ook les in communicatie met acteurs die patiënten naspelen.” Femke: “Die theorie ligt mij wel. Studeren en nadenken. Ik ben juist een beetje onhandig als ik een verband moet aanleggen. Maar anderen zie ik daarbij juist helemaal opbloeien.”
Beiden vinden de zwaarte van de studie erg meevallen. Femke dacht dat het een lange zware en moeilijke studie zou zijn, maar ze heeft genoeg vrije tijd over. Ook Xara heeft iedere dag tijd voor iets leuks, behalve misschien vlak voor de tentamenweek.
Tips voor toelating
Als tip voor scholieren heeft Xara dat zij niet moeten aarzelen om een dagje mee te lopen op de universiteit. “Stel al je vragen aan studenten. Wij vinden het superleuk om die te beantwoorden.” “Oriënteer je goed op het artsenberoep”, zegt Femke. “Ik zie veel mensen uitvallen na het eerste jaar. Blijkbaar hebben zij zich toch vergist in de studie. Probeer je te onderscheiden door bepaalde bijbaantjes of vrijwilligerswerk; dat kan allemaal meetellen bij je toelating. En het allerbelangrijkste: begin in vijf-vwo al met goede cijfers halen. Door de vroege selectie tellen je cijfers uit de vijfde extra mee.”
Hieronder vind je de top 10 2015-2016 van populairste studies op Qompas StudieKeuze:
Wil je een actueel overzicht?
Bekijk hier ook de top-10 van 2020-2021!