Terug naar het nieuwsoverzicht

Verpleegkunde: je moet goed tegen bloed kunnen

De meest populaire studie onder havo-meisjes is Verpleegkunde. Chemène Oosterkamp is tweedejaars Verpleegkunde aan Windesheim Zwolle. Hoe kijkt zij terug op haar studiekeuze en haar eerste jaar?

“Mijn zusje moest vroeger vaak in het ziekenhuis zijn, ik vond het daar geweldig, dus ik ging altijd mee. Mijn kinderdroom was om later dokter te worden. Maar na drie jaar vwo ben ik overgestapt naar de havo. Nu doe ik hbo Verpleegkunde, maar met mijn vwo-achtergrond gaat me dat goed af.

Wat past bij jou?

Het praktische van deze studie bevalt me erg. Ik denk dat ik later op de spoedeisende hulp wil werken. Je moet snel schakelen, overlegt veel met artsen en er gebeurt veel op die post. Ook heftige dingen, maar ik kan goed tegen bloed. Ik heb ook nog even getwijfeld over hbo Rechten, maar dat leek me uiteindelijk toch minder leuk. Ik denk dat je je studie het best kiest door te luisteren naar wat het eerst in je opkomt. Het moet echt bij je passen.

Goede sfeer

Ik kom zelf uit Assen en de meeste scholieren gaan naar Groningen. Maar ik heb ook een dag meegelopen bij Windesheim in Zwolle en die kleinschaligheid sprak me meteen aan. Alle gebouwen van de opleidingen staan bij elkaar. Dat geeft meteen veel sfeer door de verschillende studenten die daar rondlopen. De lessen die ik volgde op de meeloopdag gingen over medische kennis, zoiets als biologie, maar dan veel uitgebreider. Het is hier sowieso heel persoonlijk en docenten zijn heel toegankelijk. Je kunt ook altijd op je studiebegeleider afstappen of hem mailen.

Eigen verantwoordelijkheid

Ik houd zelf erg van hoorcolleges; het is heel interessant om alles te horen over het menselijk lichaam, ziektebeelden en medicijnen. Al gaat het eerste jaar vooral over de werking van het gezonde menselijk lichaam. Dat moet je eerst weten voordat je leert wat er mis kan gaan. Het grootste verschil met de middelbare school vind ik dat je veel zelf moet regelen, je hebt zelf meer verantwoordelijkheid. Als je een presentatie moet geven, moet je zelf het beoordelingsformulier meenemen, anders kun je die presentatie niet doen. Nu loop ik stage in de ouderenzorg, in het begin twijfelde ik of ik dat leuk vond, maar ik maak van alles mee, leuke gesprekken en de mensen zijn heel dankbaar.”