Terug naar het nieuwsoverzicht

Business Analytics: een mix tussen economie, wiskunde en informatica

De meest populaire studie onder vwo-jongens is Business Analytics. Rutger Raaijmakers (19) is tweedejaars Business Analytics aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoe heeft hij zijn studiekeuze gemaakt en wat waren zijn twijfels? 

“Van mijn dertiende tot mijn zestiende heb ik in Singapore gewoond. Mijn middelbare school heb ik dus grotendeels daar gedaan, maar uiteindelijk afgemaakt op een internationale school in Amsterdam. Het verschil met de middelbare school in Nederland en Singapore is dat jongeren daar heel gemotiveerd zijn om hoge cijfers te halen. Ook het onderwijs is daar helemaal in het Engels.

Data-analyse

Ik wilde graag iets van een interdisciplinaire studie doen; een mix tussen economie, wiskunde en informatica. Ik twijfelde tussen Econometrie, Technische Bedrijfskunde en Business Analytics. Met school en met vrienden ben ik naar een stuk of vijf open dagen gegaan, maar niet naar Business Analytics. Uiteindelijk koos ik vlak voor de uiterste inschrijvingsdatum, op 29 april, toch voor Business Analytics. Allereerst spreekt data-analyse me erg aan, is deze studie in het Engels en je krijgt meer informatica en programmeren dan in andere studies. Ik had van te voren wel de brochure goed gelezen. Ik ben pas nadat ik mijn studiekeuze had gemaakt naar de introductiedag gegaan.

Businesscase

De studie is veelzijdig met veel verschillende werkvormen. Bij een project gingen we bijvoorbeeld naar een bedrijf waar we een businesscase kregen. Een bepaald onderdeel van een product ging steeds kapot en wij moesten aan de hand van verschillende data onderzoeken wat de beste optie voor dat bedrijf was:  het onderdeel direct bij alle klanten vervangen; het onderdeel vervangen tijdens het volgende periodieke onderhoud of het onderdeel bij sommige klanten meteen vervangen en bij andere tijdens het volgende onderhoud. In hoorcolleges kregen we les over hoe we dat konden aanpakken en in werkcolleges pasten we dat toe. Echt interessant.

Technologie in het onderwijs

Mijn tip om een goede studie te kiezen is veel open dagen bezoeken. Dat heb ik ook gedaan, maar brochures lezen helpt ook. Als je je goed voelt bij een studie moet je daarvoor gaan. Ik denk dat ik na mijn master uiteindelijk wil werken in de educatieve sector. Bijvoorbeeld door technologie beter in te zetten in het onderwijs. Ik denk dat ons schoolsysteem drastisch verandert in de komende jaren.”