Terug naar het overzicht

Van hbo naar universiteit: ‘Ik heb meer vrijheid op de universiteit’

Renate Heijmans (23) haalde haar propedeuse aan de hbo-opleiding Verpleegkunde en stapte over naar Psychologie aan de Universiteit Leiden. De manier van studeren aan de universiteit past beter bij haar, maar de stages mist ze wel een beetje. “In Leiden studeren is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”

“Na mijn havo-diploma begon ik aan de hbo-opleiding Verpleegkunde in Eindhoven. Ik koos voor een hogeschool dichtbij, zodat ik nog thuis kon blijven wonen. Het menselijk lichaam vind ik interessant. Ik wilde een studie doen waarbij ik, later in mijn werk, met veel verschillende mensen te maken krijg. Mijn eerste keuze was Verpleegkunde Technische stroom omdat je daarmee operatiekamer-assistent kunt worden, maar daar werd ik helaas niet aangenomen. Ik moest daarvoor een stageplek in een ziekenhuis hebben, maar dat was niet gelukt.”

Een spuit zetten
“De praktijklessen vond ik erg leuk omdat je deze vaardigheden kunt toepassen in je werk als verpleegkundige. Ik leerde bijvoorbeeld hoe je een spuit zet bij een patiënt, maar ook hoe je een sonde of een katheter aanbrengt.”

Studenten hebben de leiding
“De theorielessen pasten wat minder bij mij. Je werkt in groepjes en iedereen zoekt thuis informatie over een bepaald onderwerp. Tijdens de les bespreek je dit en uiteindelijk leer je deze stof voor je tentamen. Er is bij die lessen wel een docent aanwezig, maar de studenten hebben de leiding.”

Andere leerstijl
“Voor veel mensen werkt dit prettig, maar ik krijg liever eerst uitleg om daarna zelf aan de slag te gaan. Informatie via een college van een docent bevestigt mij dat de stof die ik leer juist is en er ook echt toe doet. Al tijdens mijn studie Verpleegkunde ben ik verder gaan kijken naar andere studies die beter bij mij passen. Gespreksvoering vond ik bijvoorbeeld een leuk vak. Ik merkte dat ik goed kan luisteren en dat mensen het prettig vinden met mij te praten. Menselijk gedrag vind ik ook erg interessant. Al snel kwam ik uit bij Psychologie aan de universiteit.”

Studentenvereniging
“Ik bezocht met mijn moeder de open dag Psychologie van de Universiteit Leiden. Daar kende ik al wat mensen. Ik ging een paar keer mee naar gezellige huis- of verenigingsfeestjes. Ik besloot na mijn hbo-propedeuse Psychologie te gaan studeren en te verhuizen naar Leiden. Superspannend, maar tot nu toe de beste keuze die ik gemaakt heb.”

Colleges terugkijken
“Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie Psychologie. Ik volg colleges waarbij er een professor voor een grote zaal staat, die vol overgave vertelt over zijn/haar gespecialiseerde vakgebied. Over deze colleges heb ik vervolgens werkgroepen waarin we onder leiding van een docent in groepjes de stof bespreken en toepassen. Daarna heb je daar een tentamen over. Ik vind dat fijn werken. Ik heb veel vrijheid. De werkgroepen die ik volg hebben een aanwezigheidsplicht, maar de colleges zijn vrijwillig. Die worden vaak opgenomen, zodat je ze thuis kunt terugkijken. Dat is fijn als je je tentamen gaat leren. Ook boeken in het Engels lezen gaat me nu goed af.”

Tussenjaar na mijn bachelor 
“Op de hbo had ik praktijklessen en een stage, dat heb ik niet op de universiteit en dat vind ik wel jammer. Als je wilt weten hoe het werkveld eruitziet, moet je het voor jezelf organiseren. Over een jaar rond ik mijn bachelor af en dan neem ik een tussenjaar voordat ik aan mijn master begin. In dat tussenjaar ga ik stagelopen zodat ik een beter beeld krijg van mijn toekomstige baan.”