Terug naar het nieuwsoverzicht

Niet meteen werken, maar eerst nog een korte praktische studie

Kimberley van Dijk (27) doet na haar mbo-4-opleiding een associate degree van twee jaar. Dat is een verdiepende studie tussen mbo-4 en hbo-bachelor in. ‘Bijna iedereen heeft al een opleiding gedaan of al gewerkt. In korte tijd leer je ontzettend veel.’

“Na de havo deed ik twee jaar vwo, maar zonder diploma. Ik wilde iets doen met mijn creativiteit, dus ging ik naar het Grafisch Lyceum Utrecht, een mbo-4-opleiding. Daarna kon ik voor mijzelf beginnen of werken bij een ontwerpbureau, maar ik wilde meer leren over digitale media. Ik zocht een bachelor die aansloot bij mijn wens.”

Tweejarige opleiding
“Op de site van de HKU zag ik een tweejarige opleiding die precies aansloot bij waar ik naar zocht: Design Digital Media. Het was een ‘associate degree’; daar had ik nog nooit van gehoord: een praktische opleiding, met in dit geval veel ruimte voor mijn creatieve ontwikkeling. Op de open dag merkte ik dat deze opleiding me meteen aansprak.”

Bijna iedereen is al wat ouder
“Ik zag op tegen nog eens vier jaar studeren, doordat ik al wat ouder ben. Maar mijn medestudenten hebben bijna allemaal al een mbo-4-opleiding afgerond in een vergelijkbare richting of zijn gestopt met hun hbo-opleiding. Sommigen hebben al een eigen bedrijf. Havisten zie ik niet veel, die doen toch sneller een bachelor omdat ze veel jonger zijn.”

Opleidingen zijn heel verschillend
“Voor deze opleiding wordt ook wel enige voorkennis verwacht, maar dat is voor elke hogeschool anders. Een vriendin doet bijvoorbeeld de associate degree ‘Ondernemen’. Zij heeft veel meer theorie, meer tentamens en maakt meer verslagen. Voor haar is het doel straks een eigen onderneming op te zetten.”   

Veel samenwerken
“Op het mbo werkte ik eigenlijk alleen voor opdrachtgevers. Hier kan ik meer onderzoeken wat echt uit mijzelf komt. Ik loop ook geen stage bij een bedrijf zoals op het mbo, maar ik bedenk met mijn projectgroep een concept, we ontwerpen een model en daarna zoek ik zelf naar een bedrijf dat met mij wil samenwerken.”

Game over burn-out
“Op het mbo leverde ik vooral mijn eigen opdrachten in, maar hier werk ik dus veel meer samen aan projecten met medestudenten met andere achtergronden. Je leert daardoor veel van elkaar. Nu ben ik bezig met het programmeren van een game, waarbij de speler zowel de mentale als fysieke aspecten van burn-out ervaart. Daar is helaas nog altijd veel onbegrip en onwetendheid over. Ik heb dat zelf gehad en een medestudent van mij ook.”  

Aansluiting mbo-4
“Een Ad past goed als je mbo-4 hebt gedaan en je wilt jezelf nog ontwikkelen in plaats van meteen te werken. De meeste Ad-opleidingen zijn redelijk schools qua structuur, maar tegelijkertijd verwachten ze meer zelfstandigheid. Het is een verdiepende opleiding die in korte tijd veel oplevert. Twee jaar gaan snel voorbij, dus probeer tijdens je opleiding uit te zoeken naar wat je erna wilt doen.”

Freelancen in combinatie met eigen werk  
“Als ik klaar ben, denk ik dat ik als freelancer opdrachten wil doen voor bedrijven en daarnaast mijn eigen werk vormgeven. Daarin vind ik het belangrijk iets voor mensen te doen. Ergens betekenis aan geven.”