Terug naar het nieuwsoverzicht

Wat is een associate degree (ad)?

Soms is de stap van mbo-4 naar nog eens vier jaar studie op een hbo te groot. Een goede oplossing is dan een zogeheten ‘associate degree’, een tweejarige praktische opleiding aan een hogeschool die aansluit op mbo-4. 

De tweejarige opleiding is nuttig als je nog niet precies weet wat je wilt, je je kansen op de arbeidsmarkt wilt vergroten of als je toch nog meer wilt leren.

Een associate degree is tamelijk onbekend dus als je er nog nooit van hebt gehoord, is dat niet zo gek. Het niveau zit tussen mbo-4 en hbo-bachelor in. Als jij een mbo-4-diploma hebt behaald, kun je dit doen. Maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer havisten en zelfs vwo’ers voor een ad.   

Na afloop heb je een erkende graad behaald: de ‘associate degree’. Vergelijkbaar met de term ‘bachelor’ of ‘master’. Je kunt met vrijstellingen doorstromen naar het hbo. De studies worden in samenwerking met het bedrijfsleven gemaakt. Vandaar dat ze allemaal heel verschillend zijn. Is dit iets voor jou? Check dan van tevoren de inhoud van je studie.