Terug naar het nieuwsoverzicht

Lola wil naar de Pabo: ‘Voor de klas staan is ook een beetje theater’

Lola (17) weet al van jongs af aan dat ze Pabo wil doen. Maar theater is ook haar passie. ‘Er zijn veel goede docenten die een balans vinden tussen streng en aardig zijn. Zo’n docent wil ik ook graag worden.’

“Sinds ik klein ben wil ik al basisschooljuffrouw worden. Ik vind het leuk met kinderen te werken en ze te helpen. Maar dat betekent niet dat meteen voor honderd procent achter mijn keuze stond. Theater en Rechten leken mij ook erg interessant.”

Op het podium ben ik iemand anders

“Ik twijfelde over Toneel. Sinds mijn zesde zit ik al op een theaterschool en ik heb in verschillende voorstellingen gespeeld. Als ik op het podium sta, ben ik iemand anders. Ik probeer me zo goed mogelijk in te leven en in mijn spel kan ik mensen raken en dat vind ik leuk. Ook stap ik zo even uit het echte leven. Maar misschien voelt het later wel als een verplichting? Dan is het geen hobby meer maar werk. Bovendien zijn er veel mensen die de theaterwereld in willen. Zelf heb ik geen behoefte aan die concurrentiestrijd.”

Ik kan slecht tegen onrecht

“De open dag van Rechten trok mij minder dan verwacht. Ik ben namelijk iemand die slecht tegen onrechtvaardigheid kan. Ik word chagrijnig en kribbig als iets niet eerlijk gaat. Bijvoorbeeld als je in je eentje de schuld krijgt, terwijl er ook anderen betrokken zijn. Natuurlijk houdt Rechten nog veel meer in maar voor mijn gevoel kon ik daar minder mijn creativiteit in kwijt.”

Creatief zijn

“Ik verwacht dat ik mijn creativiteit wel kwijt kan op de Pabo. Je laat kinderen dingen bedenken en zelf kun je minder creatieve vakken wel creatief maken. Tijdens een aardrijkskundeles kun je kinderen ook posters laten maken, gebaseerd op de lesstof. Ook vind ik het leuk om met kinderen te werken. Ik heb twee jaar turnles gegeven aan kinderen onder de twaalf, ook pas ik regelmatig op.”

Twijfel tussen midden- en bovenbouw

“Docenten helpen kinderen en proberen de nieuwe generatie iets te leren. Daarom vind ik dat zij respect verdienen. Onredelijk commentaar op docenten vind ik vervelend. Natuurlijk zijn er docenten die op een bepaalde manier lesgeven of een situatie totaal anders aanpakken dan ik zou doen. Maar er zijn ook heel veel goede docenten die balans vinden tussen streng en aardig zijn. Zo’n docent wil ik ook graag worden. Ik twijfel nog tussen de middenbouw en bovenbouw. Kleuters lesgeven lijkt me minder leuk.”

Meer mensen naar de opleiding

“Ik vind dat docenten meer mogen verdienen, het is een zwaar beroep. Dat is ook beter voor de samenleving. Hoe minder docenten, hoe meer kinderen in een klas dus minder aandacht per kind. Zo kan het kind zich niet goed ontwikkelen. Door docenten meer te betalen, gaan misschien meer mensen de opleiding volgen.”

Cultuurklas

“Ik heb meerdere open dagen bezocht en studenten aangesproken. Hogeschool Leiden paste het best bij mij omdat ze daar een cultuurklas hebben met daarin theater. Zo blijf ik ook een beetje bezig met theater. Voor de klas staan is sowieso theaterspelen, want je moet altijd de lieve, leuke, geduldige juf blijven. Ik hoop door daar proef te studeren mijn keuze definitief wordt.”