Terug naar het overzicht

Alles geregeld voor een tussenjaar en toen kwam corona

Femke had na haar eindexamen een tussenjaar naar Canada gepland. Door de coronacrisis werd alles anders. Ze moest een keuze maken: tussenjaar of studeren?

 

“Komend schooljaar begon mijn tussenjaar. Ik zou dingen doen om meer over mezelf en de wereld te weten te komen. Een tijdje vrijwilligers- en animatiewerk, een beetje te reizen, wat werken en in januari een half jaar als au pair naar Canada. Mijn gastgezin was al gevonden en door de vele foto’s van de omgeving, voelde het al een beetje als thuis. In maart kon ik mijn visum aanvragen. Ik zag het allemaal voor me. Toen kwam corona.”

Later een tussenjaar nemen

“Eerst hoopte ik dat de coronacrisis snel voorbij zou zijn, en dat ik daarna gewoon al mijn plannen kon uitvoeren. Maar alles werd steeds onzekerder. Aangezien ik absoluut niet een jaar wil bankhangen, sloeg de twijfel toe of een tussenjaar nog wel de beste optie was. Was het niet veel slimmer om gewoon te beginnen met studeren en desnoods later een tussenjaar te nemen? Dit was echter totaal niet wat ik voor ogen had.”

Deadline voor 1 juni?

“Ondanks alle adviezen die ik kreeg van mijn ouders, vrienden en de decaan lukte het me gewoon niet een keuze te maken. Ik meldde me aan voor de Q&A van de studie Pedagogische Wetenschappen. In haast, want ik moest voor 1 juni beslissen.”

Noord-Canada leek onmogelijk

“Online zocht ik informatie over Noord-Canada in relatie tot corona. Ik mocht waarschijnlijk niet vliegen. Bewoners hebben daar ook niet altijd toegang tot goede zorg, omdat ze erg afgelegen wonen. De regering stond ook niet positief over het ontvangen van mensen uit landen waar corona heerst. Zo werd mijn keuze langzaamaan duidelijk.”

Definitief afscheid van mijn gastgezin

“Het duurde even voor ik me ertoe kon zetten mijn gastgezin van mijn keuze op de hoogte te brengen. Het voelde als definitief afscheid nemen van mijn tussenjaar en dat was moeilijk. Al die tijd was er, al was het maar in mijn hoofd, nog een mogelijkheid om toch naar Canada te kunnen. Door dit mailtje sloeg ik die deur definitief dicht.”

Focussen op mijn studie

“Nadat ik het mailtje had verzonden, kon ik me eindelijk bij mijn keuze neerleggen en me focussen op mijn studie. Een paar dagen later kreeg ik een superlief mailtje terug. Dat ze het helemaal begrepen en ik me absoluut niet schuldig hoefde te voelen. Gek genoeg begon ik juist door dat mailtje weer te twijfelen. Het leek me gewoon het perfecte gastgezin.”

Op kamers of juist niet?

“Ik heb me inmiddels ingeschreven voor Pedagogische Wetenschappen in Nijmegen. In korte tijd moest ik ineens veel dingen regelen. Hoe vind ik een kamer? Hoeveel tijd ga ik straks aan mijn studie besteden? Inmiddels denk ik alles te weten. Nu zit ik alleen nog met de vraag of ik op kamers ga. Het liefst wel, maar als ik alleen online lessen krijg en ik nergens naar toe kan, blijf ik liever thuis wonen.”