Terug naar het overzicht

Overstappen van het mbo het naar hbo? Zo doe je dat!

Je doet een mbo-opleiding en daarna wil je misschien een baan zoeken. Maar de banen banen zijn niet in alle sectoren even makkelijk te vinden nu. Wellicht is het een goed idee om door te studeren. Kuei Akoc Wol Akoc legt uit hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Voordelen hbo

Het behalen van een hbo-diploma heeft verschillende voordelen. Je vergroot je kansen op een baan, je ontwikkelt jezelf door nieuwe dingen te leren, je doet meer ervaring op. Wellicht krijg je er ook meer zelfvertrouwen door.

Een vierjarige hbo-opleiding   

Als je een hbo-opleiding in vier jaar doet, spreek je van een bacheloropleiding. Na je diploma mag je de titel bachelor achter je naam vermelden. Na je bacheloropleiding kun je verder studeren op de universiteit of een baan zoeken.

Een tweejarige hbo-opleiding: associate degree

Heb je geen zin in een opleiding van vier jaar? Ga dan voor een ad (associate degree), die duurt maar twee jaar. Een ad zit tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in. Het is een goede optie als je je wilt specialiseren in een bepaald beroep. Je kunt na het behalen van je ad verder gaan met je hbo-bachelor (in het derde jaar) of gewoon gaan werken.

Studeren aan het hbo naast je baan

Er zijn verschillende manieren waarop je een hbo-opleiding kunt volgen. Duaal, voltijd of deeltijd. Als je een duale opleiding volgt werk en studeer je afwisselend. Bij een voltijd opleiding studeer je vijf dagen in de week. Bij een deeltijd opleiding studeer je naast je baan.

Toelatingseisen voor het hbo

Met een mbo-4 diploma is het mogelijk om een hbo-opleiding naar keuze te volgen. Veel studenten vallen echter uit, omdat de hbo-studie soms te moeilijk is of omdat de studie niet goed aansluit. Veel hbo-opleidingen vragen daarom naast een mbo-4-diploma nog om extra toelatingseisen.

Ga op onderzoek uit

Voor je aan je hbo-opleiding begint, is het handig om op onderzoek uit te gaan. De hbo-opleiding is anders dan je gewend bent op het mbo. Het mbo is praktischer en het hbo is theoretischer. Ook ligt het tempo een stuk hoger, zijn de opdrachten soms wat lastiger en hier en daar kun je je taalvaardigheid misschien nog wat opschroeven. Ook moet je zelfstandiger te werk gaan. Is de mbo-opleiding je goed afgegaan, dan kun je hbo ook aan.

Bezoek open dagen en meeloopdagen

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende hbo-opleidingen is het handig om (online) open dagen te bezoeken, die zijn vaak leuk en informatief. Je kunt daar al je vragen stellen en in gesprek gaan met studenten en docenten. Dat kan erg helpen bij het maken van je keuze.

Meld je op tijd aan bij numerus-fixus-studies

Soms zijn er meer aanmeldingen voor een studie dan er beschikbare plaatsen zijn. Dat noemen we numerus fixus. Dat houdt in dat er maar een beperkt aantal plaatsen is op de opleiding. Voor jou is het belangrijk om te weten dat inschrijvingsdatum voor opleidingen met een numerus fixus eerder is dan gewone opleidingen. Na je aanmelding volgt een selectieprocedure. De opleidingen bekijken wie ze wel en niet toelaten. Wat jij daarvoor moet doen, verschilt per studie. Soms kijken ze alleen naar je diploma en cijferlijsten, soms krijg je een toets of kijken ze naar je motivatie.

Succes met je keuze!

Ook interessant

Check hier alle actuele (online) open dag of lees de blog van Lara over hoe zij de overstap maakte van mbo naar hbo.