Terug naar het overzicht

Zo ga jij om met faalangst

Begin je al te zweten bij het idee dat je straks veel toetsen of examens hebt? Krijg je direct stress als je denkt aan het geven van een presentatie voor de klas? Misschien heb je dan wel last van faalangst. Een beetje stress is gezond, maar als het teveel wordt kun je faalangst ontwikkelen. Leer hoe je ermee omgaat en lees Lara’s tips.   

Faalangst is letterlijk de ‘vrees om te kort te schieten’. Dat kan op verschillende vlakken zijn. Er bestaan grofweg drie soorten:  

  • Cognitieve faalangst: je bent bang om te falen voor een proefwerk of een moeilijke taak. 
  • Sociale faalangst: je bent angstig in sociale situaties, denk aan presenteren, vragen stellen aan je docent of je stagebegeleider. 
  • Motorische faalangst: je denkt dat je verkeerd beweegt, bijvoorbeeld tijdens sportoefeningen of creatieve vakken zoals schilderen en tekenen.  

Leer relativeren 

Het kan lastig zijn om te gaan met faalangst. Probeer de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden. Zo kom je erachter wat je precies angstig maakt.  

  • Wat is het ergste dat jou kan gebeuren als je een fout maakt?  
  • Hoe zou je het vinden als een vriend of vriendin dezelfde fout zou maken?  
  • Hoe kijk jij naar klasgenoten die fouten maken?  
  • Wat vind je van klasgenoten die presenteren?  
  • Wat vind jij van mensen die onvoldoendes halen?  
  • Hoe lang onthoud je de fouten van je medestudenten?  

Iedereen is vooral met zichzelf bezig  

Grote kans dat jij jezelf veroordeelt als je een fout maakt, maar als je vriend of vriendin dat doet, is het helemaal niet erg. Waarschijnlijk hebben mensen uit je omgeving jouw ‘faalmomenten’ niet eens door. Laat staan dat ze oordelen als je een onvoldoende hebt of een verkeerd antwoord geeft. Sterker nog: iedereen is waarschijnlijk meer met zichzelf bezig dan met anderen. Ook je vrienden of die vreselijke klasgenoot waar je een beetje bang voor bent. Jij wilt zo goed mogelijk voor de dag komen en zij ook.  

Voorbereiding is het halve werk 

Voorbereiding geeft je vertrouwen. Zorg dat je op tijd begint met leren. Oefen thuis meerdere keren je presentatie als je weet dat je bang bent om te presenteren. Als voorbereiding je rust geeft, waarom zou je het dan niet proberen?  

Vallen en opstaan 

Iedereen valt op z’n tijd en maakt lastige dingen mee in zijn leven. Hoe kunnen we ons anders blijven ontwikkelen? Denk je dat koning Willem-Alexander, Beyoncé of Max Verstappen alles al wisten of konden toen ze werden geboren? No way! Om te kunnen groeien, moet je accepteren dat fouten maken erbij hoort.  

Denk positief  

Zet je negatieve gedachtes om in positieve: volgende keer lukt het wel! En lukt het dan niet? Dan lukt het je daarna! En als positief denken vandaag niet gaat? Ook dán geldt: volgende keer beter. Je kunt beginnen met jezelf iedere dag een compliment te geven voor iets wat je goed hebt gedaan.  

Wat als je faalangst je leven overneemt?  

Als faalangst je leven overneemt, is het goed om professionele hulp in te schakelen. Ga in gesprek met je ouders, verzorgers of een vertrouwenspersoon op school om te kijken wat een volgende stap voor je kan zijn om je faalangst de baas te worden. Succes, you got this!!  

 

Door: Lara Freeling (4ejaars student Communicatie)

undefined