Terug naar het overzicht

Zo bereid jij je voor op je examen of toetsweek!

Misschien ben je al hard aan het werk voor je examens of heb je nog een laatste toetsweek waar jouw overgang vanaf hangt. Lees hier de tips van Gaby (6-vwo) over hoe jij je het best voorbereidt  


Tien tips
 voor een succesvolle toetsweek of eindexamen 
 

1. Plan ruim  

Maak niet zomaar een planning, maar maak een haalbare planning. Anders is de kans groot dat je nog meer in de stress zit aan het eind van de ritHet is handig om soms een paar uuvrij te laten. Het is je beloning als je alles hebt afgewerkt of juist je inhaalmomentje als je achterloopt.  

2. Pak de eierwekker erbij 

Wat je nodig hebt: een eierwekker of de timer op je telefoon. Het idee: je studeert 25 minuten en houdt daarna een pauze van vijf minuten. Na vier keer herhalen kun je een langere pauze nemen van bijvoorbeeld een kwartier. Met deze methode blijf je langer geconcentreerd en plan je je tijd beter.  

3. Luister (voor één keer) naar je docent  

Hoewel de stof in de lesboeken de leidraad vormt, zijn je docenten ook echt onmisbaar. Zij geven bijvoorbeeld handige tips of informatie, die niet in je boek staatSerieus nemen, noteren en bestuderen dus! 

4. Hussel je vakken door elkaar 

Sommige leerlingen zitten een hele dag geschiedenis te doen en gaan de volgende dag over op aardrijkskunde. Ik zeg: niet doen. Dit is moordend voor je motivatie en door afwisseling houd je het langer vol. 

5. Doe eerst het moeilijke werk 

Ook geneigd om de simpele taken als eerste te doen? Misschien is het beter om voortaan andersom te werken. Aan het einde van de dag wil je niet meer aan je moeilijke taken zitten 

6. Herhaal!  

Het is je vast al vaak gezegd, maar het is nu eenmaal waar. Herhaal af en toe de stof, die je al hebt geleerd.  Zo blijft het beter in je hoofd zitten en krijg je meer zelfvertrouwen.  

7. Ga naar YouTube  

Als je vindt dat je lesboeken de stof niet zo helder uitleggen, kun je overgaan naar je beste vriend YouTube. Daarop staan talloze video’s die de examenstof op een andere manier weergeven. Ook krijg je er een beter beeld bij. 

8. Word voor eventjes je docent  

Als je de stof aan je klasgenoten of anderen kunt uitleggen, weet je dat je het beheerst. Daarom is het geen slecht idee om met vrienden een studiesessie te houden. Om beurten leg je een deel van de stof uit aan de ander.  

9. Oefen met oude examens en de tijdslimiet 

Na al het leren moet je natuurlijk ook oefenen. Hiervoor heb je oude examens. Het beste is als je met een tijdslimiet werkt, zodat je leert om efficiënt met je tijd om te gaan. Op die manier gaat niet alleen je grafische rekenmachine, maar ook jij in de examenstand. 

10. Slaap, slaap, slaap  

Goed slapen en voldoende nachtrust wordt nog wel eens vergeten in de voorbereidingSteeds maar ‘all-nighters doen is niet goed voor je geheugen en leidt tot verminderde prestaties. 


Als laatste: n
iet te veel stressen! Het komt goed! 
 


Succes!! 
 

Door: Gaby Liao (6vwo)

undefined