Terug naar het overzicht

Hoe ver ga jij voor een leuke studententijd?

Straks ben jij eindelijk een student! Hopelijk is corona voorbij en kun jij lekker op kamers en misschien lid worden van een studentenvereniging. Een jaar van leuke studentenfeestjes en… studiekosten. Studeren is best duur. Zeker als je ouders je daarbij niet kunnen ondersteunen. Je kunt uiteraard een lening aanvragen, maar is dat wel zo verstandig? Student Biologie Alan Fetah zet alles voor jou op een rij.   

Leenstelsel 

Door het leenstelsel kun jij als student in het hoger onderwijs geld lenen om van rond te komen. Als je later een baan hebt, betaaje de lening terug. De hoogte van deze lening verschilt tussen mbo-studenten en studenten op het hbo en de universiteit.  Ook kun je minder lenen als je al een aanvullende beurs hebt (zie uitleg hieronder). Na je afstuderen hoef je twee jaar lang niets af te lossen. Daarna moet je verplicht per maand een bedrag aflossen. Voor deze aflossing krijg je maximaal 35 jaar de tijd.

 

Lage rente   

De lening heeft een relatief lage rente. De rente staat nu zelfs al een tijdje op nul procent. Zo’n ‘goedkope’ lening zul je dus niet snel meer krijgen. Daarbij wordt bij het aflossen rekening gehouden met je inkomen. Zo hoef je maar maximaal vier procent van je inkomen af te lossen per maand. Is na die 35 jaar nog steeds niet alle schuld afbetaald, wordt het overige kwijtgescholden. Veel andere leningen hebben deze luxe niet.  

 

Aanvullende beurs 

Naast geld lenen, kun je ook een aanvullende beurs aanvragen. Als jouw ouders niet veel verdienen of je hebt broers of zussen thuis die ook studeren, heb je misschien recht op deze beurs. Je krijgt dan maandelijks financiële steun van DUO. Haal je je diploma binnen tien jaar, dan wordt dit een gift. Vorig jaar is gebleken dat een kwart van de studenten die recht hebben op een aanvullende beurs, daar geen gebruik van maakt. Vraag daarom voordat je met je studie begint hoe dan ook deze beurs aan. Zo’n aanvraag is makkelijk en je voorkomt dat je onnodig geld misloopt. 

 

Waarom wel lenen?   

Naast je collegegeld, betaal je ook een flink bedrag voor boeken en andere bijkomende kosten. Zo moest ik in het eerste jaar extra betalen voor labspullen, syllabi, handleidingen en voor het huren van microscopenDat was in totaal ongeveer 600 euro extra. Een lening kan helpen om alle kosten te dekken, zeker als je nog geen baantje hebt. Op kamers heb je uiteraard nog meer nodig. Een lening maakt het mogelijk om een ‘full experience’ als student te krijgen. Je hebt dan voldoende geld om uit huis te gaan en leuke dingen te doen, zoals flink feesten. Om al deze kosten zelf te kunnen betalen, kan een lening dus noodzakelijk zijn.  

 

Waarom niet lenen? 

Wat je leent moet je ook ooit weer terugbetalen. Zo’n lening afsluiten is best makkelijk, waardoor je niet altijd doorhebt dat je flinke schulden aan het opbouwen bent. Een hbo-student die vier jaar lang maximaal leent, heeft daarna een schuld van 52.888 euro. Dit kan veel stress opleveren. Je zit namelijk voor lange tijd vast aan de schuld. Hoewel de lening nu gratis lijkt door de nul procent rente, weten we niet of die rente straks stijgt. Zo moet je uiteindelijk misschien toch flink bijbetalen. 

 

Hypotheek aanvragen  

Je studieschuld wordt niet geregistreerd in het BKR, de instantie die de schulden van alle Nederlanders bijhoudt. Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, checkt de bank bij het BKR of jij schulden hebt. Als je hoge schulden hebt, krijg je geen lening van de bank. Officieel telt een studieschuld niet mee in het BKR, maar banken vragen er toch naar. Met als gevolg dat je na je afstuderen soms lastiger een huis kunt kopen. Overigens mag je je studieschuld ook niet verzwijgen als je een hypotheek aanvraagt. Als je dit verzwijgt, vervalt je recht op een Nationale Hypotheek Garantie. Dat is een garantie dat de bank jou financieel steunt als je om bepaalde redenen je hypotheek niet meer kunt afbetalen.  

 

Goed afwegen 

Een studielening heeft dus voor- en nadelen. Bedenk goed of je echt een lening nodig hebt en zet de eventuele risico’s op een rij. Ga voorbereid je studentenleven in en houd je stressniveau laag. 

Succes!