Terug naar het overzicht

Gezakt? Met vavo haal jij alsnog je examen!

Jij bent gezakt en dat is echt heel vervelend. Je hebt geen zin in om nóg een jaar op die school rond te hangen. Nelleke stond er een paar jaar geleden precies zo voor. Terwijl haar voormalig klasgenoten aan een studie begonnen of gingen backpacken in Azië, moest zij nog een jaar PTA’s en examens maken. Ze koos voor het volwassenenonderwijs, de vavo.  


Ik 
koos voor de vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) omdat ik niet nog een jaar op dezelfde middelbare school een groot aantal vakken wilde doen waarvoor ik al geslaagd was. In de praktijk gaan er vooral scholieren naartoe, die net als ik gezakt zijn voor gemiddeld drie schoolvakkenIk was gezakt voor wiskunde en Engels. 
 


Alleen de vakken waarvoor je je aanmeldt 
 


De klassen zijn klein en de leraren betrokken: je 
doet alleen de vakken waarvoor je je hebt aangemeld. Als dat niet lukt vervallen in mei je oude cijfers en kun je opnieuw beginnen. De eerste weken waren pittig: in stroomversnelling gingen we door de stof heen. Voor wiskunde werkten we in een jaar drie van de vier bovenbouwboeken door. Bij Engels kwam alle stof weer langs, ook grammatica en spelling waar ik destijds niet veel mee had. De hoeveelheid huiswerk was fors. Dit terwijl ik maar vier ochtenden per week naar school ging. 
 


Routine en meer vrije tijd 
 


Toch raakte 
ik eraan gewend en kwam er routine in mijn week. De berg huiswerk maakte ik het liefst direct na mijn lessen zodat ik daarna leuke dingen kon doen. Ook al waren dat dertig sommen na een blokuur in plaats van tien na een les van 50 minuten op de middelbare school. Door mijn strakke planning kreeg ik ineens veel vrije tijd. Er kwam rust in mijn hoofd. Terwijl vrienden zich druk maakten of ze hun studie nu wel of niet leuk genoeg vonden, of ze wel of niet moesten stoppen voor februari, had ik twee doelen: 
 

1. Ik wilde mijn vwo-diploma halen binnen het schooljaar. 

2. Ik wilde de juiste studie kiezen. Omdat ik naast de vavo-vakken behoorlijk veel tijd overhield, kon ik op mijn gemak brochures doorbladeren, open dagen bezoeken en met vrienden en familie praten over mijn interesses. 


Mijn toekomst na mijn diploma 
 


Mijn tussenjaar kreeg daardoor ineens een onverwachte wending. Niet 
langer stond het diploma behalen centraal, maar mijn toekomst na mijn diploma. Ik las brochures door van universiteiten en studies die mij interessant leken en ging op basis daarvan naar de open dag.  Met mijn ouders sprak ik urenlang over wat ik nu wel en niet leuk vond. 
 


Eindelijk had ik tijd 
om uit te zoeken wat ik echt wilde studeren
 


Steeds kwam 
Nederlandse taal en cultuur bovenaan mijn lijstje met mogelijk interessante studiesIk houd dusdanig van lezen en literatuur dat ik daar ook tijdens mijn studie mee wilde bezig wilde zijn. Dus ik koos uiteindelijk voor Nederlands. Niet op het hbo, maar op de universiteit. Want tijdens een meeloopdag bij de hbo-opleiding Nederlands kwam ik erachter dat dit vooral gericht was op lesgeven terwijl de wo-opleiding zich meer theoretisch focust op wetenschappelijk onderzoek naar de Nederlandse taal, literatuur en cultuur. 
 


Maak je n
iet druk, jouw tijd komt vanzelf! 
 


Inmiddels ben ik bezig met mijn master 
Nederlandse literatuur en cultuur en ik weet dat ik met Nederlands de juiste studiekeuze heb gemaakt. Dus als je ook voor de vavo kiestLaat je niet gek maken door succesvolle studenten om je heen: jouw studententijd komt nog wel. Jij bent het volgende jaar lekker aan de slag met je zorgvuldig uitgekozen studie