Wo
Voltijd
36 maanden

Het verleden boeit je mateloos. Je staat te popelen om zelf in de archieven te duiken, het verleden en het heden kritisch te bevragen en je de vaardigheden van een historica of historicus eigen te maken. Je bent ook gefascineerd door sociaalwetenschappelijke en filosofische thema’s.

Je denkt, leest en schrijft graag. Je bent kritisch en houdt ervan complexe fenomenen te bestuderen en in een heldere taal te communiceren. Je hebt geduld en zin voor detail. Je bent taalvaardig en bezit een goede (passieve) kennis van het Frans en het Engels.

Uniek in de opleiding is de bijzondere aandacht voor niet-westerse geschiedenis. Bijzonder relevant voor onze huidige wereld is de geschiedenis van de islamwereld. De term ‘islamwereld’ verwijst niet naar een religieuze gemeenschap, maar wel naar alle delen van de wereld waar de islam een impact heeft gehad op de samenleving, de politiek, de economie en de cultuur, sinds zijn ontstaan tot van¬daag. Daarnaast krijg je ook een overzicht van de relaties tussen Centraal-Afrika en België.

Waarom geschiedenis studeren aan UAntwerpen?

1. Gewaardeerd in breed beroepenveld

Historici leren tijdens hun opleiding heel wat vaardigheden die zeer gegeerd zijn in onze moderne kennissamenleving.

2. Sterk in kritisch en analytisch denken

Je leert verder te kijken dan Google of Wikipedia. Als kritisch historica of historicus leer je uit een massa schijnbaar ongerelateerde gegevens de juiste informatie te halen. Die breng je samen in een overtuigend en beredeneerd verhaal, dat je schriftelijk of mondeling presenteert aan een breder publiek.

3. Afstand tussen student en professor zeer klein

Deze opleiding combineert de kritische massa van een grote universiteit met de voordelen van een kleine. Professoren kennen hun studenten persoonlijk en staan altijd ter beschikking voor extra uitleg en feedback.

4. Aandacht voor niet-westerse geschiedenis

De opleiding geschiedenis van de Universiteit Antwerpen is de enige in België en Nederland die geschiedenis van de islamwereld aanbiedt als integraal onderdeel van haar lessenpakket. Ook de geschiedenis van de relaties tussen Centraal-Afrika en België maakt deel uit van je programma.

5. Hands-on onderwijs

De opleiding geschiedenis zet je aan het werk met originele werkvormen. Zo onderhouden de studenten een historische stadstuin met een middeleeuws, 18de-eeuws en WOII-veld.

6. Studentenstad die kansen biedt

Je studeert in een bruisende, kleurrijke en dynamische stad, waar de kansen voor het grijpen liggen.

Vlot van secundair naar universiteit

Ben je klaar voor deze opleiding? Je kan je voorkennis testen, opfrissen en bijschaven via ons online voorbereidingsplatform ‘Aan de slag’, via voorbereidende cursussen en/of workshops.

Ben je enthousiast en wil je meer informatie? Lees dan meer over de opleiding geschiedenis. Wil je alvast een kijkje nemen op de stadscampus? Bekijk hier de virtuele rondleiding!