Studeren en student zijn

Je aansluiten bij een studentenvereniging kan heel vanzelfsprekend zijn; een langverwacht onderdeel van je aankomende studentenleven.Voor veel mensen ligt die keuze echter helemaal niet zo vast. Op welke manier kan het lid worden van een studentenvereniging bijdragen aan het zoveel mogelijk halen uit je studententijd?

Wanneer je lid wordt van een vereniging, kom je snel en op een informele manier in contact met mensen van verschillende leeftijden en studierichtingen. Natuurlijk word je niet met honderd mensen tegelijk de beste vrienden, maar het is als jonge student fijn om meteen een netwerk van leuke en diverse mensen om je heen te hebben, zodat je altijd iemand hebt om mee te praten of wat te drinken. Ook het vormen van een jaarclub of het lid worden van een dispuut zijn zaken die het verenigingsleven onderscheiden van het 'normale' studentenleven. Mooi aan een dispuut is dat je in een traditie staat, dit kan een extra dimensie geven aan je studietijd. Je bent dan immers geen 'losse flodder', maar staat in een groter verband van studenten die er voor je waren en die nog zullen komen. Natuurlijk draait het niet allemaal alleen maar om traditie. Het voornaamste doel van jaarclubs en disputen in het bijzonder en studentenverenigingen in het algemeen, is gezelligheid, je ergens thuis voelen en het smeden van levenslange vriendschappen.

Ikzelf heb de tijd van mijn leven in Maastricht en mijn studentenvereniging Tragos heeft daar zeker aan bijgedragen!

Jorien Knevel

Mijn studententijd in Maastricht

Beste aankomende student,

Mijn studententijd in Maastricht begon zoals bij iedereen met de jaarlijkse terugkerende INKOM. Toen ik in 2004 begon met mijn studie Internationale Bedrijfskunde heb ik er bewust voor gekozen om een actief studentenleven in te gaan. Tijdens de opening van de INKOM werd al vrij snel duidelijk welke studentenvereniging mij daarbij het beste zou kunnen helpen. Het enthousiasme en de gezelligheid die Tragos uitstraalde heeft op mij zo'n indruk gemaakt dat ik direct verkocht was. Om heel eerlijk te zijn was ik al een beetje bevooroordeeld, omdat ik tijdens mijn zoektocht naar een studentenkamer in de zomer, voordat ik ging studeren, al kennis heb mogen maken met Tragos. Ik ben toen naar een normale kroegavond gegaan en heb mij daar laten informeren over de mogelijkheden van Tragos. Het antwoord was: 'kijk maar eens rond hier vanavond een spreek iedereen eens aan, je zult vanzelf zien en horen wat er te doen is binnen Tragos'. En niets was minder waar, letterlijk iedereen was actief binnen de vereniging. Van dagelijks bestuur tot sportcommissie en commissies voor het jaarlijkse gala en de maandkrant. Deze activiteit binnen Tragos heeft me vanaf het begin direct aangetrokken en me ook verder geholpen in mijn verdere ontwikkeling.

Nu, 7 jaar later, ben ik reeds 2 jaar afgestudeerd en heb een tweetal bedrijven opgericht. Één bedrijf ben ik begonnen tijdens mijn studententijd. Netwave is een IT bedrijf dat actief is in webdesign, hosting en domeinregistratie. Doordat ik actief was binnen Tragos in o.a. de IT-commissie ben ik samen met een vriend begonnen om onze producten en diensten te verkopen. Inmiddels is Netwave uitgegroeid tot een landelijk opererend bedrijf. Innovista Security is mijn tweede bedrijf en is actief in camerabeveiliging via Internet. Via een van onze klanten, een trouwe sponsor van Tragos, zijn we deze nieuwe business gestart. Inmiddels hebben we een groot kantoor in Amsterdam en is mijn hobby mijn dagelijkse bezigheid geworden.

Echter, zonder de ervaring die ik binnen Tragos heb opgedaan (IT-commissie, voorzitter dispuut, NKT-Praeses en tapperscollege) had ik waarschijnlijk nooit de stap gemaakt om ondernemer te worden. Het leren ondernemen doe je onder het genot van een biertje en gezelligheid en Tragos is daar dé ideale vereniging voor. Het is als het ware een springplank voor zowel je sociale als professionele leven na je studie.

Ik wens jullie allemaal heel veel succes met je studiekeuze en natuurlijk ook met je keuze voor een passende studentenvereniging. Als je kennis wilt maken met Tragos, kom dan gewoon een keer langs tijdens het zoeken van een studentenkamer!

Tijmen Vos