Docent dans

De studie Docent Dans geeft je een brede danstraining, leidt je op tot dansprofessional en leert je alle vaardigheden die nodig zijn in onderwijskundige praktijk. Tijdens de opleiding dans je zelf veel, waardoor je je techniek en vaardigheden ontwikkelt en jouw artistieke ontwikkeling centraal staat. Je verdiept je in verschillende dansrichtingen (bijvoorbeeld jazz, modern, internationaal). Daarnaast leer je improviseren, danscomposities en voorstellingen ontwerpen en je verdiept je in een bepaalde dansrichting.

Je krijgt vakken als Dansmethode educatie, Dansgeschiedenis, pedagogiek en psychologie. Naast deze kennis verdiep je je ook in de onderwijskunde. Je leert jouw vaardigheden overbrengen op leerlingen van allerlei leeftijden en achtergronden. Zo leer je tijdens de studie hoe je jouw leerlingen enthousiasmeert en doe je tijdens stages praktijkervaring op. Je oefent met verschillende lesvormen en doelgroepen en werkt aan je communicatieve en sociale vaardigheden, welke je nodig zult hebben tijdens contact met leerlingen, ouders en collega’s.

In je eerste jaar

In jouw eerste jaar maak je kennis met het vakgebied als docent en begin je met het vormen van jouw eigen identiteit in de danswereld. Ook leer je hoe je les geeft aan verschillende doelgroepen. Aangezien de studie Docent dans een brede studie is, waarbij het sterk afhangt welke onderwijsinstelling en welke richting je kiest, is het lastig om een indicatie te geven van wat je in jouw eerste jaar kan verwachten.

Toelatingseisen

In principe word je met elk profiel toegelaten tot de studie Docent Dans, maar je moet wel eerst een toelatingsprocedure doorlopen. Tijdens deze toelatingsprocedures laat jij bijvoorbeeld zien dat je creatief bent, je gemotiveerd bent voor het docentvak en dat je een eigen ‘stem’ hebt als danser. Deze toelatingstest wordt afgenomen door de hogeschool. De toelatingstest kunnen per onderwijsinstelling verschillen.