Dans

De hbo studie Dans leidt je op tot veelzijdig danser, waarbij je je tot danskunstenaar met een hoog professioneel en creatief niveau ontwikkeld. De studie laat je kennis maken met verschillende dansstijlen en muziekvormen. Je doet theoretische kennis op en leert van andere dansers. Daarnaast word je getraind in uitvoerende dans en ontwikkel je eigen creatieve interpretatie. Later specialiseer je je in één richting: ballet, jazz, moderne dans, musical of misschien wel choreografie of docent dans.

In je eerste jaar

De studie is een combinatie van theorie en praktijk. Al in je eerste jaar zul je veel uren doorbrengen met oefeningen, conditietraining en het instuderen van nieuwe stukken. Ook ben je vanaf het eerste jaar bezig met het maken van voorstellingen. Er worden verschillende vakken aangeboden als dramaturgie, dansgeschiedenis en danstheorie. Tijdens de studie is er ook een keuzevakruimte, die eventueel opgevuld kan worden met een stage. Het aanbod en de inhoud kunnen per onderwijsinstelling verschillen, in Nederland zijn er namelijk verschillende dansacademies met eigen specialisaties.

Toelatingseisen

Je mag je met elk havo of vwo eindexamenprofiel aanmelden voor de toelatingsprocedure bij een dansacademie. De toelatingsprocedure bestaat vaak uit een auditie en een fysieke keuring. Je wordt toegelaten bij een positieve beoordeling.