Docent muziek

De studie Docent Muziek geeft je een brede muzikale training en leert je alle vaardigheden die je nodig hebt in de onderwijskundige praktijk. Je maakt kennis met verschillende muziekinstrumenten en muziekstijlen, zowel westers als niet-westers. Je leert hoe je leerlingen enthousiast maakt over muziek en laat ze kennismaken met nieuwe culturen en bijbehorende muziekstijlen. Tijdens stages doe je praktijkervaring op met doceren en krijg je zicht op wat hierbij komt kijken. Je oefent met verschillende lesvormen en doelgroepen. Daarnaast leer je communicatieve en sociale vaardigheden die je nodig zult hebben bij contact met leerlingen, ouders en collega’s.

Je eerste jaar

Je eerste jaar is een breed basisjaar, waarbij je kennis maakt met het toekomstige beroep als docent muziek. Vaak volg je ook een stage in jouw eerste jaar, maar het aanbod en de inhoud van de vakken kunnen per onderwijsinstelling verschillen.

Toelatingseisen

In principe word je met elk profiel toegelaten tot de studie Docent Muziek, maar je moet wel eerst een toelatingsprocedure doorlopen. Muzikale ervaring is een must voor deze opleiding, de toelatingseisen verschillen echter per hogeschool.