Hbo
Voltijd
48 maanden

De opleiding Docent Muziek van Hogeschool Leiden is een conservatoriumopleiding waar je jezelf ontwikkelt tot een veelzijdig musicus en muziekdocent. Je leert hoe je met behulp van muziek een positieve bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van kinderen en volwassenen. Zit muziek jou in het bloed en wil je jouw liefde voor muziek graag doorgeven aan anderen? Dan ben je bij ons op je plek.

Jouw toekomst na onze opleiding tot muziekdocent

Als muziekdocent in opleiding ligt je passie bij muziek en mensen. Muziek maken betekent: luisteren, anticiperen, ruimte geven en ruimte nemen. Alleen of met elkaar, bijdragen aan een wereld waarin muziek kan klinken. Wil je muziekdocent worden? Bij Hogeschool Leiden word je opgeleid tot veelzijdig muzikant, zowel klassiek geschoold als oriëntatie op lichte muziek en wereldmuziek. Daarnaast studeer je in vier jaar af als pedagoog; met aandacht voor de leerlingen en groepen waarmee je werkt. Als docent muziek ben je voortdurend bezig om jezelf te ontwikkelen, passend bij wat er speelt in de maatschappij. Bij de opleiding Docent Muziek doe je de kennis, ervaring en ‘attitude’ op die je hiervoor nodig hebt.

Een hbo muziekopleiding is geen lichte studie. Je volgt een uitgebreid programma, waarbij een aantal activiteiten ook ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan projectweken in Duitsland, een optreden in een café en het jaarlijkse concert. Bij de start van deze opleiding tot muziekdocent heb je al een behoorlijk niveau nodig op een muziekinstrument of met zang. Daarom heeft de opleiding (conservatorium) Docent Muziek in Leiden een aparte intakeprocedure met onder andere een toelatingsexamen om vast te stellen of je beschikt over voldoende muzikale vaardigheden, muziektheoretische basiskennis en een muzikaal gehoor voor een muziekvakopleiding op hbo-niveau.