Particulier onderwijs 

De meeste opleidingen aan hbo of universiteit zijn reguliere opleidingen. Dit betekent dat zij vaste studiekosten (bijvoorbeeld collegegeld) hanteren en dat je recht hebt op studiefinanciering. De studiekosten voor particuliere instellingen zijn een stuk hoger. Meestal heb je recht op studiefinanciering, maar niet altijd. Als de privéopleiding niet door de overheid is erkend, heb je geen recht op studiefinanciering

Inschrijven

In het particulier onderwijs hoef je je niet via Studielink aan te melden. Je schrijft je rechtstreeks in bij de hogeschool of universiteit.

Voorbeelden van particuliere onderwijsinstellingen zijn Hogeschool Tio, IVA Driebergen, Eurocollege, Business School Notenboom en SOMT. Voor de erkende opleidingen aan deze instellingen ontvang je studiefinanciering, maar het collegegeld is dus wel een stuk hoger.

Voorbeelden van privéopleidingen waarvoor je géén studiefinanciering ontvangt, zijn opleidingen aan vliegscholen zoals de KLM Flight Academy of opleiding tot Luchtverkeersleider bij de Luchtverkeersleiding Nederland. Klik hier voor een lijst met alle erkende opleidingen.