Toelatingseisen

Naast je diploma heb je voor veel studies ook het juiste profiel nodig.

  • Je kunt bijvoorbeeld alleen kiezen voor de hbo-studie Chemie als je eindexamen hebt gedaan in een van de natuurprofielen (Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek).    
  • Bij andere studies bieden alle profielen toegang, maar moet je wel in bepaalde vakken eindexamen hebben gedaan. Voor bijvoorbeeld de hbo-studie Communicatie kun je met alle profielen terecht, maar moeten havisten met een Cultuur & Maatschappijprofiel wel wiskunde A of B hebben gedaan.  
  • Opleidingen stellen geen eisen aan het eindexamencijfer van deze verplichte vakken.

Op Qompas Studiekeuze staan de toelatingseisen bij iedere studie apart vermeld. Als voor een opleiding geen aanvullende eisen gelden, meld je je gewoon aan bij Studielink.

 

Deadline voor aanmelden bachelorstudies zonder selectie: 1 mei

Als er geen selectieregels zijn, kun je na het behalen van je eindexamen gewoon beginnen met deze opleiding. De uiterste aanmelddatum voor bachelorstudies op hogescholen en universiteiten is 1 mei. Sommige kunst- en sportopleidingen hanteren een andere aanmelddatum. Aankomend studenten moeten auditie doen of een sportkeuring ondergaan. Kijk voor de precieze data dus goed op de site van de opleiding.

Voor het aanmelden op StudieLink heb je een DigiD nodig. Die moet je apart aanvragen en dat duurt een aantal dagen.

Studiekeuzecheck

De deadline van 1 mei is belangrijk. Meld jij je na 1 mei aan, mag de opleiding je weigeren. Je kunt je voor meerdere studies aanmelden en je keuze na 1 mei nog veranderen. Het is dus geen probleem als je nog geen definitieve keuze hebt gemaakt. Door je voor 1 mei in te schrijven heb je recht op studiekeuzecheck van de opleiding. Je bekijkt of de studie die je hebt gekozen wel echt bij je past.

Als jouw opleiding jou uitnodigt voor een studiekeuzecheck ben je verplicht daaraan mee te werken. Veel opleidingen organiseren deze zogeheten matchingsdagen. De uitkomst ervan is vrijblijvend; je bent niet verplicht om een andere studie te kiezen als de opleiding twijfelt over jouw geschiktheid. 

Met je hbo-propedeuse naar de universiteit

Wil jij na je hbo-propedeuse naar de universiteit, dan kun je te maken krijgen met extra toelatingseisen. Kijk op de site van de universiteit wat die eisen zijn. 

 

Standaard toelatingseisen

Numerus fixus

Voor sommige opleidingen is het aantal aanmeldingen groter dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. Opleidingen kunnen dan een zogeheten numerus fixus instellen. Dat betekent dat slechts een bepaald aantal studenten aan de studie mag beginnen. Hogescholen en universiteiten selecteren zelf wie ze toelaten. Dat heet selectie. 

Selectie

Hogescholen en universiteiten stellen zelf criteria op over wie ze toelaten en wie niet. Die eisen verschillen per opleiding. Check daarom de site van jouw opleiding. Vaak tellen cijfers mee uit voorexamenjaren, moet je een toets doen of krijg je een motivatiegesprek.

Deadline voor aanmelden numerusfixus-opleidingen: 15 januari  

Als een opleiding een numerus fixus heeft moeten jij je uiterlijk 15 januari in Studielink aanmelden. Op de site van DUO staat een lijst met fixusopleidingen, waar dit voor geldt.

Selectieprocedure

De selectieprocedures van hogescholen en universiteiten beginnen tussen 15 januari en 15 april. Geselecteerde kandidaten komen op een ranglijst. Op 15 april kun je in StudieLink zien of je op die lijst staat en of je bent toegelaten. Je hebt dan twee weken de tijd je plaats te accepteren. Daarna vervalt die.

Studenten mogen zich voor maximaal twee verschillende numerusfixus-opleidingen aanmelden. Je mag je twee keer voor dezelfde studie aanmelden aan verschillende onderwijsinstellingen. Behalve als het gaat om Geneeskunde, Tandheelkunde, Verloskunde, Mondzorgkunde en Fysiotherapie. Hier schrijven zich namelijk te veel studenten voor in. Je mag drie keer meedoen met een selectieprocedure van een opleiding.