Hbo en wo
Op een universiteit volg je wetenschappelijk onderwijs (wo); dat is vooral gericht op theorie en onderzoek. Je duikt diep in bepaalde onderwerpen. Het hoger beroepsonderwijs (hbo) op hogescholen is praktischer van aard. Je leert ook vaardigheden die je later in je beroep nodig hebt.
Met een vwo-diploma kun je een wo-studie en een hbo-studie volgen. Met een havo-diploma in eerste instantie alleen een hbo-opleiding. Soms kun je na het eerste jaar (propedeuse) verder met een vergelijkbare opleiding aan een universiteit.
College en zelfstudie
Op de universiteit moet je goed zelfstandig kunnen werken. Bij veel wetenschappelijke studies krijg je relatief weinig uren college en besteed je per week een flink aantal uur aan zelfstudie. Bij veel exacte studies breng je veel tijd door in het practicumlokaal. Tijdens hoorcolleges lichten docenten theorie toe; tijdens werkcolleges of practica ga je met een kleiner groepje dieper op de stof in. Voor tentamens op de universiteit moet je vaak grote hoeveelheden stof leren. Daarnaast schrijf je je ook papers, dat zijn werkstukken over een onderwerp dat je hebt bestudeerd.
Een opleiding aan een hogeschool lijkt een klein beetje op een middelbare school. Je hebt een vaste klas en krijgt meestal een groot aantal uur college per week. Docenten begeleiden je intensief. Je moet regelmatig toetsen maken en opdrachten inleveren. De colleges zijn meestal verplicht.
Beroep of master?
Na je bacheloropleiding kun je een masteropleiding doen. Dit kan zowel op hbo- als op wo-niveau. Over het algemeen leidt een hbo-studie op tot een beroep, in tegenstelling tot een wo-studie. Voor veel beroepen op wo-niveau verwachten werkgevers dat je nog een master haalt. Soms maakt het niet uit of je wo of hbo hebt gedaan. Werkgevers vragen dan om een hbo/wo-werk- en denkniveau.
Opleidingen vergelijken
Iedere opleiding is uniek doordat iedere onderwijsinstelling de opleidingen op haar eigen manier invult. Gelukkig vind je op Qompas ProfielKeuze en Qompas StudieKeuze uitgebreide informatie over de studies en opleidingen en kun je opleidingen met elkaar vergelijken. Zo bereid je je goed voor op je profiel- en studiekeuze.