Terug naar het overzicht

Studeren in Berlijn: bijna iedereen komt uit een ander land

Anne-Luna (19) is afgelopen september begonnen aan het University College in Berlijn. Zij kan iedereen zo’n stap in het diepe aanraden. “Je leert jezelf kennen en je blik op wat er in de wereld gebeurt wordt breder.”

“Het lijkt een grote stap om direct na de middelbare school in een ander land te gaan studeren, maar dat valt echt mee. Op het Bard College Berlin, een University College, komt bijna iedereen uit een ander land. Als je op zoek bent naar iets nieuws en je wilt het graag, vind je je weg wel.”

Brede opleiding
“Ik had nergens anders willen zijn dan nu hier in Berlijn. Deze studie ‘Liberal Arts’ is perfect voor mij. Ik ben namelijk in veel onderwerpen geïnteresseerd. Een studie aan een University College is een brede opleiding. Je kunt verschillende disciplines combineren, je eigen vakken uitkiezen en zelf je curriculum samenstellen.”

Schilderen en discussiëren over Plato
“Zo kan ik kan kiezen uit twee richtingen: politiek en economie óf kunst, literatuurwetenschappen en ethiek. Omdat al deze onderwerpen mij boeien, volg ik vakken uit beide richtingen. Soms begin ik de dag met een olieverfklas, om ’s middags te discussiëren over rechtvaardigheid in Plato’s republiek en mijn dag te eindigen met nadenken over natiestaten.”

Kleinschalig en persoonlijk
“Voor mij was de stap van middelbare school naar Berlijn niet zo groot omdat ik de laatste twee jaar van mijn vwo in eSwatini, Zuidelijk Afrika, heb gewoond. Ontzettend spannend, leerzaam en leuk omdat het, hoewel ver weg, ook kleinschalig en persoonlijk was. In mijn vervolgstudie zocht ik ook zoiets.”

Wat is normaal?
“In Berlijn zitten studenten uit de hele wereld. Het leven in een internationale omgeving heeft me altijd aangetrokken. Volstrekt normale dingen voor ons, zoals een boterham tussen de middag, zijn dat voor anderen niet. Iemand uit Nepal eet bijvoorbeeld een warme maaltijd ‘s middags.”

Altijd wat te doen op de campus
“Na mijn eindexamen wilde ik terug naar Europa en in een grote stad wonen. En tegelijkertijd zoveel mogelijk te weten kon komen over de wereld om me heen. Ik woon nu op een campus met vier meiden, drie uit de VS en één uit Bosnië en Herzegovina. We hebben een hechte band, zowel thuis als in de studieruimtes. Bovendien is er altijd wel wat te doen op en rondom de campus.”

Mezelf goed aanpassen
“Naar het buitenland gaan maakt je blik breder, je ziet meer van wat er in de wereld gebeurt. Je gooit jezelf in het diepe en leert jezelf beter kennen. Wat je sterke en minder sterken kanten zijn. Ik kan me bijvoorbeeld goed aanpassen in verschillende situaties, maar soms vind ik het ook lastig om voor mezelf op te komen en mijn grenzen aan te geven, bijvoorbeeld in het huis waar ik woon.”

Een master die echt bij me past
“Ik heb nog geen idee wat ik hierna wil doen. In ieder geval een master doen die echt bij me past. Misschien een studie als Journalistiek of Internationaal Recht. Ik heb gelukkig nog tijd genoeg om daarover na te denken.”

Persoonlijke tour over de campus
Anne-Luna werkt als tourguide op de campus van Bard College Berlin. Wil je persoonlijke tour van een Nederlandse student? We brengen je graag met haar in contact. Stuur een mailtje naar de redactie.

Meer over University Colleges:
University College: stel je eigen studie samen
Liberal Arts & Sciences: kijk verder dan je eigen vakgebied!