Laat samenlevingen en culturen herleven door ze te onderzoeken en te reconstrueren. Als archeoloog leer je over de geschiedenis van de mens, hoe samenlevingen ontstaan en zich ontwikkelen, en hoe dit een rol kan spelen in de huidige maatschappij. Maak kennis met de opleiding Archeologie in Leiden.
Wanneer is Archeologie iets voor jou?
- Kun je creatief denken en met behulp van weinig informatie een volledig verhaal vertellen?
- Breng jij de verbinding tussen theorie en praktijk tot stand en zie je het als een uitdaging om samen met onderzoekers en studenten dieper te graven?
- Wil jij een deel van je studie vanuit het veld, in onderzoekslaboratoria of musea werken aan het ontrafelen van de geschiedenis van de mens waar ook ter wereld?
- Of wil je een bijdrage leveren aan actuele vraagstukken zoals migratie, globalisering of klimaatverandering?
Archeologie: een moderne studie van het verleden
Archeologisch onderzoek opent voortdurend nieuwe vensters naar het verborgen verleden. De gegevens worden gebruikt om een beter begrip te krijgen van de belangrijkste transformaties in het verleden die ook nu nog de mensheid en de planeet blijvend bepalen. Het vakgebied archeologie heeft altijd vooruit gelopen op het gebied van technische innovaties. In deze opleiding ga je zelf aan de slag met deze nieuwe technieken. Op veldwerk leer je werken met meetapparatuur zoals GPS of maak je luchtfoto’s met een drone. In onze moderne laboratoria onderzoek je bijvoorbeeld menselijke botten op sporen van gezondheidsproblemen uit het verleden. In het computerlaboratorium werk je met geavanceerde kaartsystemen of maak je 3D-reconstructies die het verleden dichterbij brengen.
Twee studierichtingen
De bacheloropleiding Archeologie heeft twee studierichtingen: World Archaeology en Heritage and Society. Aan het einde van het eerste jaar kies je één van deze specialisaties.
- World Archaeology geeft een overzicht van de ontwikkeling van de mens en culturen in diverse gebieden over de hele wereld, van de Amerika’s tot het Midden Oosten. Vanaf het eerste jaar doe je ook veldwerk. In dit veldwerk leer je wat er komt kijken bij een opgraving en breng je dit ook in de praktijk.
- Heritage and Society De specialisatie Heritage and Society is gericht op de jongere geschiedenis en de maatschappelijke problematiek als gevolg van gebeurtenissen in het verleden of processen zoals klimaatverandering. Daarnaast leer je over erfgoed, beleid en het vertalen van onderzoeksresultaten en vondsten naar een breder publiek. Praktijkervaring doe je op tijdens stages in bijvoorbeeld een museum of bij internationale organisaties op het vlak van erfgoedbeheer, zoals UNESCO.
Wat kan ik later met een studie Archeologie?
Afhankelijk van de keuzes die je tijdens je studie hebt gemaakt kun je archeologisch onderzoek uitvoeren, zowel in het veld als in het laboratorium. Of je bent gespecialiseerd in erfgoedbeheer en -beleid. Na deze studie ben je een onafhankelijk, kritisch, maar bovenal ook creatief denker die zich goed kan uitdrukken. Je hebt geleerd om op basis van incomplete informatie logische scenario’s te schetsen en deze te onderbouwen. Dat maakt je geschikt voor veel uiteenlopende functies. Afgestudeerde archeologen zijn werkzaam als veldarcheoloog of als zelfstandig consultant, in het beleid, in musea, in erfgoed management of public relations. Ze werken bij de overheid, in het bedrijfsleven, bij onderzoeksinstituten of musea, in Nederland of in het buitenland. Na een masteropleiding ook verder als onderzoeker aan een universiteit.
Meer weten?
Archeologie organiseert het hele jaar door voorlichtingsactiviteiten waarin je een perfect beeld krijgt hoe het is om Archeologie in Leiden te studeren. En je kunt ook altijd online in contact komen met onze studenten met wie je in een chat al je vragen kunt stellen. En kijk natuurlijk voor meer informatie op de website van Archeologie.