Bestuurskunde

De universitaire studie Bestuurskunde leert je alles over bestuur, beleidsvorming en politiek. Je verdiept je in verschillende maatschappelijke vraagstukken en kijkt naar mogelijke oplossingen. Je bestudeert de politiek, leert hoe vraagstukken op de politieke agenda komen, wat beleidsmakers doen en hoe openbaar bestuur functioneert. Een bestuurskundige houdt zich bezig met vragen als: Wat kan een burgemeester ondernemen tegen overlast van hangjongeren? Waarom bemoeit de politiek zich met topsalarissen? Wat is een effectief drugsbeleid?

Tijdens de studie leer je vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines naar openbaar bestuur kijken. Je bevindt je op het snijvlak van onder andere economie, sociologie, geschiedenis en filosofie. Tijdens de studie krijg je vakken als staatsrecht, publieke beleidsvorming, rechtsfilosofie, Europees bestuur en geschiedenis van publieke instituties. Het is mogelijk om tijdens de studie stage te lopen ter oriëntering op je toekomstig werkveld.

Om toegelaten te worden tot de studie maakt het niet uit welk profiel je volgt op de middelbare school. Vakken als maatschappijleer en geschiedenis kunnen wel een goede basis vormen.