Wo
Voltijd
36 maanden

Onze samenleving kent veel ingewikkelde vraagstukken: de energietransitie, de stikstofcrisis, de woningcrisis, de nasleep van de corona- pandemie. het vluchtelingenbeleid, de kloof tussen arm en rijk. Als jij graag nadenkt over bestuurlijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, dan zit je bij Bestuurskunde goed.

Waarom Bestuurskunde studeren?

Bij Bestuurskunde ga je aan het werk met grote uitdagingen waar de publieke sector mee geconfronteerd wordt in de 21ste eeuw. We analyseren, geven duiding en bouwen mee aan oplossingen voor maatschappelijke problemen van nu: De nasleep van de coronacrisis, het vluchtelingenbeleid, de kloof tussen arm en rijk in grote steden, de effecten van diversiteitsbeleid voor de carrière van vrouwelijke ambtenaren, het hervormen van de Europese Unie na de Brexit; zo maar een greep uit de prikkelende kwesties die je bij Bestuurskunde op je bord krijgt.

Waarom Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden?

  • Je ontwikkelt een brede kijk op maatschappelijke vraagstukken met colleges op vakgebieden als publiek management, economie, sociologie, politicologie en recht. Je leert deze wetenschappelijke inzichten te combineren voor structurele oplossingen.
  • Kies de specialisatie die bij je interesse en toekomstplannen past: Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO) of Economie, Bestuur en Management (EBM) of Digitalisering, Data en Governance (DDG)
  • Er heerst een informele sfeer waarin je veel persoonlijk contact heb met studenten en docenten.
  • Je krijgt individuele, intensieve begeleiding om het optimale uit je studie te halen.
  • Je studeert Bestuurskunde op onze nieuwe locatie Wijnhaven in het centrum van Den Haag, het bestuurlijke hart van Nederland; waar de regering het land bestuurt en samen met beleidsmakers en belangrijke maatschappelijke organisaties nationaal én internationaal beleid maakt.

Kies je specialisatie!

In het eerst jaar van de Bachelor Bestuurskunde kies je een specialisatie:

  • Beleid, Bestuur en Organisatie: richt zich op vraagstukken uit het openbaar bestuur met thema's. Je leert hoe beleid tot stand komt en hoe organisaties in de publieke sector werken.
  • Economie, Bestuur en Management: kijkt door een beleidseconomische bril naar maatschappelijke vraagstukken. Je leert beleidskwesties analyseren en beleidsadvies formulieren voor publieke organisaties.
  • Digitalisering, Data en Governance: richt zich op actuele digitaliseringsvraagstukken uit het openbaar bestuur. Je leert hoe digitaliseringsbeleid tot stand komt en hoe technologische veranderingen en digitalisering, uitdagingen en kansen bieden voor beter bestuur.

Over de opleiding

De studie leert je om mee te denken over de beleidsmatige aanpak van belangrijke kwesties binnen onze samenleving. Het gaat vaak om complexe vraagstukken, waar je zelf de weg in moet vinden. Het studieprogramma maakt je daar stapsgewijs klaar voor. Je volgt colleges in verschillende vakgebieden. Je volgt colleges in diverse vakgebieden zodat je kwesties vanuit meerdere kanten kunt beoordelen. Rechten, publiek management, politicologie en ethiek worden bekend terrein voor je. Je weet bijvoorbeeld welke juridische, politieke en economische factoren meespelen bij klimaatbeleid of bestrijding van corruptie. Door die inzichten af te wegen, kun je de beste oplossingsrichting kiezen.

Wil jij bestuurskunde studeren? Dan geldt het volgende vast en zeker voor jou!:

  • Ik kijk kritisch naar politiek, bestuur en samenleving.
  • Ik duik graag de diepte in om complexe maatschappelijke vraagstukken te begrijpen.
  • Ik heb een brede interesse in allerlei vakgebieden als geschiedenis, recht, sociologie, economie en politicologie.

Herkenbaar? Dan is de Bachelor Bestuurskunde de studie voor jou!

Meer weten?

Bestuurskunde organiseert het hele jaar door meeloopdagen waarin je een perfect beeld krijgt hoe het is om deze opleiding in Den Haag te studeren. En je kunt ook altijd online in contact komen met onze studenten met wie je in een chat al je vragen kunt stellen. En kijk natuurlijk voor meer informatie op de website van Bestuurskunde.