Leer C.S. Veritas kennen!

Het Collegium Studiosorum Veritas (of kortweg Veritas) werd op 30 mei 1889 opgericht en is met ruim 1700 leden de grootste gezelligheidsvereniging in Utrecht. Aanvankelijk waren alleen mannen welkom, maar sinds ruim 100 jaar is de vereniging gemengd en tegenwoordig zijn de vrouwen zelfs in de meerderheid. Het leuke van een gemengde vereniging is dat je, naast een jaarclub waar alleen mannen of vrouwen in zitten, er voor kunt kiezen om wel bij een commissie te gaan waar zowel mannen als vrouwen bij zitten. Ook zijn er veel gemengde huizen en een aantal gemengde disputen. Zo bouw je een gevarieerde vriendenkring op. Het Bestuur van Veritas wordt ieder jaar gevormd door 4 mannen en 4 vrouwen die samen een jaar lang de vereniging runnen.

Verbanden

Ieder jaar worden er ongeveer 350 studenten lid bij Veritas. Het jaar begint voor hen met een borreltijd van ongeveer 10 weken, waarin de mannen op dinsdag, en de vrouwen op woensdag eten en borrelen om jaarclubs te vormen. Binnen Veritas wordt de jaarclub gezien als het belangrijkste verband, waar je, zeker in het begin van je tijd bij Veritas, het meeste mee omgaat. Als na die 10 weken de clubs gevormd zijn, wordt de borreltijd afgesloten met de installatie van de eerstejaars en gelijk daarna het eerstejaarsgala. De eerstejaars zij dan officieel lid bij Veritas. Ook al vroeg in het jaar beginnen de vele commissies die Veritas rijk is met het aantrekken van eerstejaars. Zo is het mogelijk achter te bar te staan, iets voor het goede doel te doen, het verenigingsblad te schrijven of foto's te maken bij verschillende activiteiten. Pas later in het jaar gaan ook de verschillende disputen en verticalen mensen vragen. Een dispuut is een verband dat uit elk jaar ongeveer 6 mensen vraagt, die een lichting vormen. Ook verticalen zijn, zoals de naam zegt, verticaal, maar toch anders dan disputen, omdat ze per jaar één jaarclub vragen om erbij te komen. Naast de lopende commissies binnen Veritas, die vaak eerstejaars vragen, is het ook als ouderejaars nog mogelijk actief te worden. Zo zijn er verschillende piek-commissies waar je ook later nog deel van uit kunt maken. Je kunt dan een groot feest organiseren, maar ook een culturele activiteit of een symposium.

FUG

Als Utrechtse gezelligheidsvereniging is Veritas aangesloten bij de Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen (FUG). Zij neemt hierin plaats met 6 andere gezelligheidsverenigingen en het orgaan dient onder andere om kennis uit te wisselen. Ieder jaar wordt er een apart FUG-bestuur gevormd, bestaande uit één lid van ieder van de aangesloten verenigingen.

AHC

Behalve bij de FUG, is Veritas ook aangesloten bij een landelijk orgaan van gezelligheidsverenigingen, het Allerheiligen Convent (AHC). Binnen dit verband is Veritas de oudste vereniging en tevens één van de grootste. Ook hier is het doel kennisdeling, maar daarnaast zijn er jaarlijks verschillende leuke activiteiten als een Songfestival, een DJ Contest en een Biercantus.