Geertje Wilmsen, derdejaars

Alles uit mijn studententijd halen, ik kan wel zeggen dat ik dat nu doe. Na een verenigingsloos eerste jaar in Groningen besloot ik lid te worden bij Unitas en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.

In mijn eerste studiejaar ging ik veel uit, maar ik leek wel haast de enige bij mijn studie. Ook de studie ging me erg gemakkelijk af. Ik had veel tijd over en wilde nu wel het echte Groningse studentenleven meemaken. Daarnaast besloot ik om er nog een schepje bovenop te doen: een tweede studie erbij! Als het te veel zou worden, kon ik altijd nog wat laten vallen, dacht ik.

Dat bleek gelukkig niet nodig. In mijn eerste jaar bij Unitas heb ik 100 studiepunten gehaald en ongeveer net zoveel feestjes op de kroeg meegemaakt, superleuk dus. Dit jaar doe ik ook nog een bestuursjaar bij mijn studievereniging en ook dat blijkt mogelijk. Als ik na een lange dag in de bieb eindelijk de boeken in mijn tas doe, is er niets fijners dan aanschuiven bij mijn jaarclub of dispuut om gezellig samen te eten. Soms heb ik het wel te druk, dan ga ik na het eten naar huis. Andere dagen heb ik juist zin om stoom af te blazen en gaan we lekker biertjes drinken op de kroeg. Maar druk of niet: eten moet je toch. En dan het liefst met de leuke mensen van Unitas.

Mijn jaarclub is echt gaaf, naast de wekelijkse clubavond op woensdag gaan we vaak samen sporten en studeren. Afgelopen zomer zijn we zelfs met zijn allen een week naar Berlijn geweest! Op maandag heb ik dispuutsavond, dan eten we ook samen en gaan we vaak naar de kroeg. Tijdens de tentamenperiodes doet iedereen iets rustiger aan, iedereen denkt dan aan zijn cijfers. Ik spreek vaak met een groepje af om te gaan studeren, zo motiveren we elkaar.

Maar je studententijd bestaat niet alleen uit studeren. Zo ben ik nu een jaarlang penningmeester van mijn studievereniging, iets heel anders dus. Ik kan niet overal altijd bij zijn, maar mijn clubgenootjes vinden dat geen probleem. De vriendschap die we hebben opgebouwd bestaat ook buiten de clubavonden. Vorig jaar bijvoorbeeld heb ik hard gewerkt voor mijn beide studies. Toen ik van allebei de propedeuse had gehaald, kwam club ineens aanzetten met een cadeautje. Heel lief!

Ook buiten club om heb ik veel mensen leren kennen. Omdat Unitas een middelgrote vereniging is, lijkt het soms net een grote familie. Ik werd er meteen in opgenomen. Lid worden heeft ervoor gezorgd dat ik me nog meer thuis voel in Groningen en dat kan ik dan ook iedereen aanraden. Ik heb de fout gemaakt om in mijn eerste jaar nergens lid te worden, maar ik kan nu zeggen: je weet niet wat je mist.

Bram Schmidt, eerstejaars

Mijn hele leven woon ik al in de buurt van Groningen en ik heb er ook op de middelbare school gezeten. Dag in, dag uit, ben ik zelfs langs de sociëteit van Unitas gefietst en al die tijd heb ik niks meegekregen van wat er zich ’s avonds binnen die vier muren wel niet voor epische feesten kunnen afspelen. Had ik dat geweten, dan stond ik op de KEI-maandag wel te trappelen om me als eerste in te schrijven. Het liep echter anders, en ondanks een leuke KEI-week heb ik mijn eerste studiejaar verenigingsloos doorstaan. Het werd een mooi jaar dat nog mooier had kunnen zijn.

Dat ik ging studeren in de ‘stad waar de cafés nooit sluiten’ stond al een tijdje vast. In Groningen, dé studentenstad van Nederland, ben je immers nooit uitgekeken. Je ontdekt altijd wel weer iets nieuws, en zo ontdekte ik in mijn tweede KEI-week Unitas Studiosorum Groningana. De gezellige sfeer en gastvrije mensen hebben indruk op me gemaakt en onder het mom van ‘we zien wel hoe het uitpakt’ heb ik me dan ook ingeschreven bij deze vereniging. Dat bleek een voltreffer.

Nu, een halfjaar vol mooie kroegavonden later, voelt het eigenlijk alsof ik al jaren lid ben. Met mijn jaarclub heb ik al de gekste avonturen beleefd, zowel binnen als buiten de kroeg, en ook het commissiewerk bevalt me goed en is erg leerzaam. Als KEI-commissielid hoop ik vele nieuwe studenten kennis te laten maken met de sociëteit en het karakter van onze vereniging. Want juist dát is wat Unitas zo uniek maakt: het traditionele en gelijkwaardige karakter.

Op studiegebied gaat het gelukkig ook nog steeds van een leien dakje. Natuurlijk is het af en toe afzien wanneer je met een brakke kop tussen de studieboeken (in de Unitas bieb!) zit, maar ik geloof dat juist de combinatie van hard blokken en hard feesten voor een goede balans zorgt in je studententijd. En hoe je die balans vindt is helemaal aan jezelf, want verplichtingen zijn er nauwelijks. Je kunt zelf bepalen op welke manier je betrokken wil zijn bij de vereniging, iedereen vindt zijn plekje wel.

Kortom, Unitas is op alle vlakken de perfecte aanvulling voor je studentenleven. Op de sociëteit kun je terecht voor een biertje maar ook voor een kop koffie in je leerpauze. Met commissiewerk kun je je daarnaast op persoonlijk vlak ontwikkelen, maar het belangrijkst zijn natuurlijk de vrienden voor het leven die je aan een lidmaatschap overhoudt.

Kom tijdens de KEI-week vooral langs aan het Schuitendiep en ontdek zelf of deze kroeg je tweede thuis kan gaan worden!