Chemisch analist
Chemisch analist

Als chemisch analist onderzoek en analyseer je nieuw ontwikkelde chemische producten. Producten kunnen variëren van nieuwe chemische stoffen tot geautomatiseerde apparaten. Tijdens je werk ga je uit van de wensen van de opdrachtgever. Je gebruikt moderne analyseapparatuur en meetinstrumenten. Het grootste gedeelte van je werk voer je zelfstandig uit. In sommige gevallen heb je de leiding over een team van laboranten die het routinewerk uitvoeren. Je voert regelmatig overleg met je opdrachtgever en met je afdelingschef die verantwoordelijk is voor het algehele chemisch proces. Je analyseert zelfgenomen of aangeleverde monsters en bepaalt zo de samenstelling van een bepaald product. Op basis van zo’n analyse kun je dan bijvoorbeeld de kwaliteit van het product verbeteren of schadelijke milieueffecten voorkomen. Onderzoeksresultaten verwerk je in een rapport die je vervolgens presenteert aan je opdrachtgever.

Medisch laborant
Medisch laborant

Als medisch laborant verricht je binnen een ziekenhuis onderzoek in opdracht van een medisch specialist, bijvoorbeeld een neuroloog. Eenvoudige onderzoeken kun je zelfstandig verrichten en bij ingewikkelde onderzoeken assisteer je de specialist. Tijdens deze onderzoeken krijg je met veel verschillende soorten patiënten te maken, variërend van chronisch zieken tot patiënten die een ongeluk hebben gehad. Tijdens je onderzoek maak je gebruik van geavanceerde apparatuur waarmee je bepaalde dingen kunt meten, zoals MRI-scans en EEG’s. Als je de gewenste gegevens binnen hebt, noteer en analyseer je deze. Tijdens je onderzoeken moet je ook letten op de toestand van de patiënt, omdat de onderzoeken vaak een bepaald risico met zich meedragen. Als de situatie van de patiënt verslechtert, dien je bij zelfstandige onderzoeken dan ook onmiddellijk een arts te waarschuwen. Bij sommige noodgevallen of bij tijdgebrek, grijp je zelf in door de patiënt bijvoorbeeld medicijnen toe te dienen of aan de beademing te leggen. Je hebt ook de taak om de patiënten op te vangen en uit te leggen wat er tijdens het onderzoek gaat gebeuren. Hierbij komt het vaak voor dat je de patiënt gerust moet stellen, omdat het onderzoek vaak heel vervelend kan zijn voor patiënten. Ook heb je de verantwoordelijkheid om afspraken te maken met patiënten, de patiëntenadministratie bij te houden en rapporten van de onderzoeken te maken. Hierbij let je op de betrouwbaarheid van de resultaten en de noodzaak van eventueel aanvullend onderzoek.

Scheikundige (chemicus)
Scheikundige (chemicus)

Een scheikundige houdt zich bezig met de eigenschappen en samenstelling van allerlei chemische stofjes en moleculen. Als wetenschapper is hij of zij voortdurend bezig met onderzoek naar bestaande stofjes en probeert ook nieuwe samenstellingen te ontwikkelen. Er zijn verschillende specialisaties binnen de chemie: organische chemie, biochemie, fysische chemie, kwantumchemie, analytische chemie etc. De scheikundige heeft een goede exacte kennis maar ook de vaardigheden om deze theorie toe te passen in de praktijk. Scheikunde is bij uitstek een wetenschap die zich niet alleen beperkt tot theorie. Het heeft toepassingen in de medische wereld, de chemische industrie en de levensmiddelenindustrie. De scheikunde heeft ook een sterke connectie met natuurkunde, wiskunde en technologie. Wie een carrière als scheikundige wel ziet zitten, kan het beste kiezen voor een WO of Hbo opleiding Scheikunde.

Natuurkundige
Natuurkundige

Een natuurkundige houdt zich in de dagelijkse beroepspraktijk bezig met onderzoek en toepassingen van één van de deelgebieden van de natuurkunde. Onderwerpen die voorbij komen zijn bijvoorbeeld: kwantummechanica, atoomfysica, relativiteitstheorie, nanotechnologie, biofysica en optica. Een natuurkundige bestudeert de theorie, voert experimenten uit en kijkt naar de eventuele praktische toepassingen. De meetinstrumenten en de computerprogramma’s die de natuurkundige gebruikt om zijn werk te doen zijn vaak erg complex. Het werk van de natuurkundige kan zich afspelen in een laboratorium met eenvoudige apparatuur, maar ook grote proporties aannemen (bijvoorbeeld het CERN project in Zwitserland). De natuurkundige is werkzaam op allerlei vakgebieden. Zo heeft de natuurkunde een sterke band met techniek en de medische wetenschap. Ook kan de natuurkunde allerlei innovaties bieden op het gebied van energie en milieu. Vraagstukken die aan bod kunnen komen zijn: Hoe kan de nanotechniek gebruikt worden in de medische praktijk om bepaalde ziektes effectief te bestrijden? Zit er toekomst in kernenergie nu fossiele brandstoffen steeds schaarser worden? Welke apparatuur kan het beste worden gebruikt om buitenaards leven te ontdekken? Wie zich graag fulltime met dit soort diverse vraagstukken wil bezig houden, kan kiezen voor een hbo of wo opleiding Natuurkunde.

Laborant echografie/radiologie
Laborant echografie/radiologie

Een laborant echografie of radiologie maakt foto’s van de binnenkant van het lichaam door middel van geluidsgolven of straling. De laborant werkt in opdracht van een arts en kan specifieke foto’s maken van bijvoorbeeld het hart of een ongeboren kind. Dit materiaal heeft de medisch specialist nodig om een juiste diagnose te stellen. De laborant maakt foto’s met speciale echografische of radiologische apparatuur. De echograaf maakt een beeld door middel van geluidsgolven. Je beweegt een geluidszender over de plek waar het betreffende orgaan zich bevindt. Doordat de geluidstrillingen teruggekaatst worden, kan het binnenste van je lichaam worden weergegeven op een beeldscherm. Een radioloog werkt met straling, zoals röntgen (onder andere gebruikt bij de CT-scan) of magnetisch (MRI scan). Tijdens het maken van de foto’s leg je uit aan de patiënt waar je mee bezig bent en stel je de patiënt gerust. Als de foto’s klaar zijn analyseer je de resultaten samen met de arts en verpleegkundigen. De laborant echografie of radiologie is onmisbaar in een ziekenhuis. In dit beroep wordt de medische wetenschap als het ware met techniek gecombineerd. De meest geschikte opleiding voor dit beroep is de hbo opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische technieken (MBRT).

Bioloog
Bioloog

Als bioloog onderzoek je het functioneren van planten, dieren, mensen en micro-organismen op verschillende niveaus, van heel klein (moleculen) tot heel groot (populaties en ecosystemen). Biologen houden zich bezig met een heel scala aan onderwerpen, denk maar aan evolutie, gedragsleer en het categoriseren van organismen. Zelfs binnen de flora en fauna kun je je specialiseren, namen als ornithologie (vogels), bryologie (mossen), entomologie (insecten) en mycologie (schimmels) zijn je als bioloog niet vreemd. Vaak wordt er ook samengewerkt met andere wetenschappelijke disciplines zoals de milieukunde of de geneeskunde. Het werkgebied van een bioloog is dus ontzettend divers. Biologen zijn vaak te vinden in het laboratorium of doen veldonderzoek in de buitenlucht. De meest voor de hand liggende studie is biologie maar er zijn nog veel meer andere hbo en wo studies die zich met onze natuurlijke omgeving bezighouden.

Chemisch ingenieur
Chemisch ingenieur

De chemisch ingenieur houdt zich bezig met de analyse van allerlei soorten stofjes. Zijn of haar kennis wordt gebruikt in het onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe producten zoals medicijnen, aardolieproducten, gebruiksvoorwerpen en allerlei industriële toepassingen. Het werkgebied van de chemisch ingenieur is zeer divers. De een houdt zich bezig met de samenstelling van etenswaren, de ander houdt zich bezig met onderzoek naar grondverontreiniging. Ook vind je veel chemisch ingenieurs in de farmaceutische industrie. Om chemisch ingenieur te worden ligt het voor de hand om een Hbo of WO opleiding Chemie, Scheikunde, Scheikundige Technologie, of Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek te doen.

Laborant
Laborant

Een laborant is een gespecialiseerde medewerker in een laboratorium. De laborant onderzoekt en analyseert allerlei (bio)chemische stoffen. Je verricht aan de hand van bestaande protocollen ondersteunende, voorbereidende en eenvoudige laboratoriumwerkzaamheden. Een juniorlaborant werkt vooral met diverse grondstoffen en is grotendeels verantwoordelijk voor de pre- en postanalytische fases van het onderzoek. Dit houdt in dat je als juniorlaborant vooral bezig bent met het nemen en voorbewerken van monsters, maar ook met de facilitaire ondersteuning van het lab. Een allround laborant is daarentegen voornamelijk gericht op de preanalytische en analytische fasen van het onderzoek. Dit betekent dat hij tijdens het onderzoek ook verantwoordelijk is voor het maken van simpele chemische en fysische analyses. Vervolgens stelt hij vast of de metingen juist zijn uitgevoerd en of de meetwaarden binnen de vastgestelde specificaties vallen. Als laborant kun je werken in een ziekenhuis maar ook in de chemische of farmaceutische industrie. Een verwant beroep is laborant radiologie. Op mbo en hbo niveau zijn er verschillende opleidingen die voorbereiden op het beroep van laborant.

Biologen, laboranten, chemisch ingenieurs en natuurkundigen

Chemisch analist

Als chemisch analist onderzoek en analyseer je nieuw ontwikkelde chemische producten. Producten kunnen variëren van nieuwe chemische stoffen tot geautomatiseerde apparaten. Tijdens je werk ga je uit van de wensen van de opdrachtgever. Je gebruikt moderne analyseapparatuur en meetinstrumenten. Het grootste gedeelte van je werk voer je zelfstandig uit. In sommige gevallen heb je de leiding over een team van laboranten die het routinewerk uitvoeren. Je voert regelmatig overleg met je opdrachtgever en met je afdelingschef die verantwoordelijk is voor het algehele chemisch proces. Je analyseert zelfgenomen of aangeleverde monsters en bepaalt zo de samenstelling van een bepaald product. Op basis van zo’n analyse kun je dan bijvoorbeeld de kwaliteit van het product verbeteren of schadelijke milieueffecten voorkomen. Onderzoeksresultaten verwerk je in een rapport die je vervolgens presenteert aan je opdrachtgever.

Selecteer dit beroep

Medisch laborant

Als medisch laborant verricht je binnen een ziekenhuis onderzoek in opdracht van een medisch specialist, bijvoorbeeld een neuroloog. Eenvoudige onderzoeken kun je zelfstandig verrichten en bij ingewikkelde onderzoeken assisteer je de specialist. Tijdens deze onderzoeken krijg je met veel verschillende soorten patiënten te maken, variërend van chronisch zieken tot patiënten die een ongeluk hebben gehad. Tijdens je onderzoek maak je gebruik van geavanceerde apparatuur waarmee je bepaalde dingen kunt meten, zoals MRI-scans en EEG’s. Als je de gewenste gegevens binnen hebt, noteer en analyseer je deze. Tijdens je onderzoeken moet je ook letten op de toestand van de patiënt, omdat de onderzoeken vaak een bepaald risico met zich meedragen. Als de situatie van de patiënt verslechtert, dien je bij zelfstandige onderzoeken dan ook onmiddellijk een arts te waarschuwen. Bij sommige noodgevallen of bij tijdgebrek, grijp je zelf in door de patiënt bijvoorbeeld medicijnen toe te dienen of aan de beademing te leggen. Je hebt ook de taak om de patiënten op te vangen en uit te leggen wat er tijdens het onderzoek gaat gebeuren. Hierbij komt het vaak voor dat je de patiënt gerust moet stellen, omdat het onderzoek vaak heel vervelend kan zijn voor patiënten. Ook heb je de verantwoordelijkheid om afspraken te maken met patiënten, de patiëntenadministratie bij te houden en rapporten van de onderzoeken te maken. Hierbij let je op de betrouwbaarheid van de resultaten en de noodzaak van eventueel aanvullend onderzoek.

Selecteer dit beroep

Scheikundige (chemicus)

Een scheikundige houdt zich bezig met de eigenschappen en samenstelling van allerlei chemische stofjes en moleculen. Als wetenschapper is hij of zij voortdurend bezig met onderzoek naar bestaande stofjes en probeert ook nieuwe samenstellingen te ontwikkelen. Er zijn verschillende specialisaties binnen de chemie: organische chemie, biochemie, fysische chemie, kwantumchemie, analytische chemie etc. De scheikundige heeft een goede exacte kennis maar ook de vaardigheden om deze theorie toe te passen in de praktijk. Scheikunde is bij uitstek een wetenschap die zich niet alleen beperkt tot theorie. Het heeft toepassingen in de medische wereld, de chemische industrie en de levensmiddelenindustrie. De scheikunde heeft ook een sterke connectie met natuurkunde, wiskunde en technologie. Wie een carrière als scheikundige wel ziet zitten, kan het beste kiezen voor een WO of Hbo opleiding Scheikunde.

Selecteer dit beroep

Natuurkundige

Een natuurkundige houdt zich in de dagelijkse beroepspraktijk bezig met onderzoek en toepassingen van één van de deelgebieden van de natuurkunde. Onderwerpen die voorbij komen zijn bijvoorbeeld: kwantummechanica, atoomfysica, relativiteitstheorie, nanotechnologie, biofysica en optica. Een natuurkundige bestudeert de theorie, voert experimenten uit en kijkt naar de eventuele praktische toepassingen. De meetinstrumenten en de computerprogramma’s die de natuurkundige gebruikt om zijn werk te doen zijn vaak erg complex. Het werk van de natuurkundige kan zich afspelen in een laboratorium met eenvoudige apparatuur, maar ook grote proporties aannemen (bijvoorbeeld het CERN project in Zwitserland). De natuurkundige is werkzaam op allerlei vakgebieden. Zo heeft de natuurkunde een sterke band met techniek en de medische wetenschap. Ook kan de natuurkunde allerlei innovaties bieden op het gebied van energie en milieu. Vraagstukken die aan bod kunnen komen zijn: Hoe kan de nanotechniek gebruikt worden in de medische praktijk om bepaalde ziektes effectief te bestrijden? Zit er toekomst in kernenergie nu fossiele brandstoffen steeds schaarser worden? Welke apparatuur kan het beste worden gebruikt om buitenaards leven te ontdekken? Wie zich graag fulltime met dit soort diverse vraagstukken wil bezig houden, kan kiezen voor een hbo of wo opleiding Natuurkunde.

Selecteer dit beroep

Laborant echografie/radiologie

Een laborant echografie of radiologie maakt foto’s van de binnenkant van het lichaam door middel van geluidsgolven of straling. De laborant werkt in opdracht van een arts en kan specifieke foto’s maken van bijvoorbeeld het hart of een ongeboren kind. Dit materiaal heeft de medisch specialist nodig om een juiste diagnose te stellen. De laborant maakt foto’s met speciale echografische of radiologische apparatuur. De echograaf maakt een beeld door middel van geluidsgolven. Je beweegt een geluidszender over de plek waar het betreffende orgaan zich bevindt. Doordat de geluidstrillingen teruggekaatst worden, kan het binnenste van je lichaam worden weergegeven op een beeldscherm. Een radioloog werkt met straling, zoals röntgen (onder andere gebruikt bij de CT-scan) of magnetisch (MRI scan). Tijdens het maken van de foto’s leg je uit aan de patiënt waar je mee bezig bent en stel je de patiënt gerust. Als de foto’s klaar zijn analyseer je de resultaten samen met de arts en verpleegkundigen. De laborant echografie of radiologie is onmisbaar in een ziekenhuis. In dit beroep wordt de medische wetenschap als het ware met techniek gecombineerd. De meest geschikte opleiding voor dit beroep is de hbo opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische technieken (MBRT).

Selecteer dit beroep

Bioloog

Als bioloog onderzoek je het functioneren van planten, dieren, mensen en micro-organismen op verschillende niveaus, van heel klein (moleculen) tot heel groot (populaties en ecosystemen). Biologen houden zich bezig met een heel scala aan onderwerpen, denk maar aan evolutie, gedragsleer en het categoriseren van organismen. Zelfs binnen de flora en fauna kun je je specialiseren, namen als ornithologie (vogels), bryologie (mossen), entomologie (insecten) en mycologie (schimmels) zijn je als bioloog niet vreemd. Vaak wordt er ook samengewerkt met andere wetenschappelijke disciplines zoals de milieukunde of de geneeskunde. Het werkgebied van een bioloog is dus ontzettend divers. Biologen zijn vaak te vinden in het laboratorium of doen veldonderzoek in de buitenlucht. De meest voor de hand liggende studie is biologie maar er zijn nog veel meer andere hbo en wo studies die zich met onze natuurlijke omgeving bezighouden.

Selecteer dit beroep

Chemisch ingenieur

De chemisch ingenieur houdt zich bezig met de analyse van allerlei soorten stofjes. Zijn of haar kennis wordt gebruikt in het onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe producten zoals medicijnen, aardolieproducten, gebruiksvoorwerpen en allerlei industriële toepassingen. Het werkgebied van de chemisch ingenieur is zeer divers. De een houdt zich bezig met de samenstelling van etenswaren, de ander houdt zich bezig met onderzoek naar grondverontreiniging. Ook vind je veel chemisch ingenieurs in de farmaceutische industrie. Om chemisch ingenieur te worden ligt het voor de hand om een Hbo of WO opleiding Chemie, Scheikunde, Scheikundige Technologie, of Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek te doen.

Selecteer dit beroep

Laborant

Een laborant is een gespecialiseerde medewerker in een laboratorium. De laborant onderzoekt en analyseert allerlei (bio)chemische stoffen. Je verricht aan de hand van bestaande protocollen ondersteunende, voorbereidende en eenvoudige laboratoriumwerkzaamheden. Een juniorlaborant werkt vooral met diverse grondstoffen en is grotendeels verantwoordelijk voor de pre- en postanalytische fases van het onderzoek. Dit houdt in dat je als juniorlaborant vooral bezig bent met het nemen en voorbewerken van monsters, maar ook met de facilitaire ondersteuning van het lab. Een allround laborant is daarentegen voornamelijk gericht op de preanalytische en analytische fasen van het onderzoek. Dit betekent dat hij tijdens het onderzoek ook verantwoordelijk is voor het maken van simpele chemische en fysische analyses. Vervolgens stelt hij vast of de metingen juist zijn uitgevoerd en of de meetwaarden binnen de vastgestelde specificaties vallen. Als laborant kun je werken in een ziekenhuis maar ook in de chemische of farmaceutische industrie. Een verwant beroep is laborant radiologie. Op mbo en hbo niveau zijn er verschillende opleidingen die voorbereiden op het beroep van laborant.

Selecteer dit beroep