De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar ruim 18.000 studenten en 4.400 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Innovatief onderwijsmodel

De Universiteit Maastricht werkt al sinds haar oprichting met Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) en is Europees grondlegger van dit onderwijsmodel. De kleinschalige en persoonlijke opzet daagt studenten uit niet alleen de inhoud van hun vak te leren, maar ook hun talenten en interesses actief te ontwikkelen, en vaardigheden als zelfredzaamheid, assertiviteit en probleemoplossend vermogen. Net even anders dan aan andere universiteiten. Met een breed en uniek aanbod van internationaal georiënteerde opleidingen.

Internationale oriëntatie

Gelegen in het hart van Europa mag de UM zich met recht de meest internationale universiteit van Nederland noemen. De helft van de studentenpopulatie en een derde van de academische staf aan de UM is afkomstig uit het buitenland. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 100 verschillende nationaliteiten. Het merendeel van het onderwijs wordt volledig in het Engels gegeven, en de inhoud van zowel het onderwijs als het onderzoek richt zich vooral op Europese en bredere internationale thema’s.